Cu ceva timp în urmă, la debut de secol XX, adevărații liberali lansau o doctrină denumită sugestiv ”Prin noi înșine!”. Parcă adaptând acest dicton, ”Brigada Colecționarilor de Fulare” 2023, un grup de inițiativă asupra căruia se va reveni în finalul articolului, au pus în practică o idee
care nu s-a mai întâlnit până acum, și anume realizarea unor eșarfe pe teme fotbalistice. Până aici, poate nimic deosebit, căci au mai făcut și alții chestiuni asemănătoare. Ceea ce este însă inovator este faptul că fiecare eșarfă omagiază nu un eveniment, cum se mai practică, ci cariera prodigioasă a unor jucători români de valoare, cu ceva prezențe și reușite la echipe importante de club din țară sau străinătate, dar și la echipa națională.
Traseul este simplu și în aceași timp plin de peripeții. După ce stabilesc pe cine omagiază prin eșarfa respectivă, ”colecționarii” iau legătura cu fostul jucător, pentru a obține acordul acestuia. Pentru acest lucru un aliat de nădejde este Adrian Troscenco, un cunoscut promoter de evenimente care reunesc foști fotbaliști, sub forma unor gale de old-boys. Acesta a fost mereu alături de cei ce au reaizat materialele, fiind omul de legătură cu starurile. După ce acordul este obținut, se realizează o machetă. Aceasta fiind apoi trimisă la imprimat. Când totul este gata ”colecționarii” se întâlnesc din nou cu vedeta respectivă, care semnează autografe pe fiecare exemplar. Trebuie menționat că eșarfele se produc în serie limitată, nu se comercializează, și o parte din exemplare revin celui care și-a dat acordul. Și abia ultima etapă o reprezintă repartizarea eșarfelor în aproape toată țara...
S-a început cu ”eroul de la Sevilla”. Fostul portar Helmut Duckadam s-a dovedit foarte receptiv și bucuros de o asemenea inițiativă, el semnând cu generozitate autografe atât la acea întâlnire, cât și la ”Trifaniadă”, un turneu de old-boys organizat la Buzău chiar de unul dintre membrii ”brigăzii” de colecționari, cu sprijinul aceluiași Adrian Troscenco.
Rămânem la capitolul portari de valoare și ne oprim la ”Pisica” Lobonț. Fostul goalkeeper de la Corvinul, Rapid, Dinamo, Ajax Amsterdam, Fiorentina sau AS Roma a primit de asemenea cu mare bucurie ideea realizării unei eșarfe care să îi fie dedicate exclusiv lui, și a semnat cu mare entuziasm inclusiv câteva poze meșteșugit alese de grupul de colecționari.
Facem satul direct în atac și ajungem la Adi Mihalcea. ” Țăranul” de la Sobozia. De acest ”caz” ăs-au ocupat cei trei buzoieni din grup, care au făcut o plimbare până în orașul natal al fostului vârf de atac. Acolo, Adrian Mihalcea i-a întâmpinat la biroul său cu multă ospitalitate, mărturisind sincer că în perioada cât a antrenat Gloria Buzău s-a atașat de orașul cunoscut prin celebrii covrigi. Acum antrenor la Unirea Slobozia, fostul ”striker” a semnat cu mult drag inclusiv câteva poze care îl înfățișează în acțiune, în fața porții adverse, unde nu de puține ori era letal.
Prezent și el la evenimentul de la Buzău despre care am amintit mai sus, Rică Răducanu, singurul portar surprins în offside, ”Tamango”, ”Pantera Roz” (poreclit așa datorită echipamentului, idolul Giuleștiului, și câte și mai câte, nu putea fi lăsat pe dinafară. O delegație consistentă a grupului de colecționari i-a făcut fostului portar o vizită-surpriză la domiciliu, iar Rică, așa cum îl știm cu toții, nu avea cum să nu se bucure. În fond, el reprezintă o bună parte din ”farmecul vieții”, așa cum este numită echipa sa de suflet, Rapid București. Să nu uităm totodată de numărul de la mașină: RRR- Rică, Rapid, România!
Anul acesta, în 2024, se împlinesc 30 de ani de la World Cup 1994, turneu final în urma căruia România a ajuns pe locul 5 în topul fotbaistic mondial. Unul dintre eroii acelor meciuri și nopți memorabile este, fără îndoială, Florin Răducioiu, el fiind poate ce mai greu de găsit personaj. Ocupat cu postura de analist TV, veșnic pe drumuri, Florin a reușit totuși să găsească timpul necesar pentru o scurtă întâlnire cu colecționarii, care au cinstit evenimentul prin trimiterea cele mai numeroase brigade, aici fiind incus și promoter-ul Troscenco. Reuniunea a avut loc la un local select și discret, așa cum a preferat ”Marele Blond” întotdeauna. Cel care a îngenunchiat în America portari precum columbianul Cordoba sau suedezul Ravelli a semnat nu doar eșarfe și poze, ci și tricouri cu echipa națională și legendara AC Milan. Evenimentul a fost cel mai de răsunet din toată seria de întâlniri ale membrilor grupului cu foști fotbaliști, fapt reliefat și prin prezența mass-media, reprezentanți ai principalelor televiziuni de sport participând și ei la acest eveniment ad-hoc. S-a simțit emoția în ochii celor prezenți, dar mai ales ai fostului nouar al echipei naționale, care cu greu și-a stăpânit sentimentele la interviul acordat reporterilor.
La momentul la care sunt scrise aceste rânduri sunt gata și eșarfee dedicate lui Mircea Rednic și Cristian Săpunaru. Ele mai trebuie doar autografiate de antrenorul UTA-e și ”căpitanul” Rapidului. Iar în lucru deja sunt pregătite alte 4-5 materiale dedicate unor foști mari jucători. Desigur, la momentul oportun, vom reveni cu detalii și despre acest lucru!
Cine sunt și ce vor colecționarii!?
Aceștia sunt o mână de oameni inimoși, uniți de o pasiune comună – sportul, i mai ales fotbalul. Provenind din diverse locuri – București, Deva, Petroșani, Buzău, Constanța, chiar și Diaspora, oamenii au decis să se reunească o dată pe an pentru socializare și serbare a timpului d ecaitate petrecut împreună. După Timișoara și Buzău, aprilie 2024 îi va aduce pe băieți tocmai la Petroșani, unde au promisiuni că va ”răsuna Valea”. Se vor distra, vor merge la evenimente (cum a fost meciul cu Elveția, sau partidele de Liga a treia și a doua de la Rm.Sărat și Buzău), și apoi vor scrie ce s-a petrecut. Și aa poate grupul se va mări, căci băieții sunt mereu dispuși să accepte aături de ei persoane de calitate!
(Articol: Florian NECULAI)
După ce diverse evenimente extrasportive au amânat momentul, iată că ziua cea mare a sosit în sfârșit. Pe data de 23 iunie, pe faleza frumos amenajată în comuna Berca, elevii din Berca,Unguriu, Cândești și Cozieni s-au întrecut la alergat, după ce cu două luni în urmă jucaseră fotbal
Citește mai departe...În cadrul ședinței extraordinare de marți, 4 aprilie, consilierii județeni s-au întrunit ca să aprobe forma actualizată a indicatorilor tehnico-economici ai proiectului de reabilitare a clădirii din spatele sediului CJ Buzău. În document se menționează că a fost nevoie de această actualizare,
Proiectul „Museum Bus” face parte din oferta cultural-educativă şi ştiinţifică a Muzeului Judeţean Buzău. Este conceput special în 2019, pentru a contribui la strategia instituţiei de a atrage tot mai mulţi vizitatori, din toate mediile.
Consiliul Județean Buzău pune la punct detaliile organizării festivalurilor „Buzău Fest/Zilele Chișinăului” de anul acesta şi va oficiliza două dintre elementele principale: data și bugetul. Astfel, în următoarea ședință a Consiliului Județean, va fi supus votului
Un important eveniment sportiv va avea loc, luna viitoare, în municipiul Buzău! Este vorba despre Gala „Dynamite Fighting Show”, turneu de kickboxing care se va desfășura la jumătatea lunii mai, în Sala Sporturilor „Romeo Iamandi”.