FC Buzău a rămas fără căpitanul Cristian Ciobanu (27 de ani), unul dintre cei mai importanţi jucători ai echipei, în special în compartimentul ofensiv, pentru restul meciurilor din 2021, dar şi pentru altele două din 2022, urmând a-l mai putea folosi doar în ultima rundă
a sezonului regular, în 12 martie, acasă cu Concordia Chiajna.
Motivul? Comisia de Disciplină şi Etică a FRF a luat o decizie absolut şocantă după ce Ciobanu a fost eliminat în meciul cu Ripensia, din etapa a 12-a a Ligii 2. L-a suspendat nu mai puţin de şase partide şi l-a amendat cu 2.000 de lei.
În minutul 29 al partidei de la Timişoara, de pe Electrica, dintre Ripensia şi FC Buzău (scor 0-0), din etapa a 12-a a Ligii 2, la o acţiune ofensivă în flancul stâng, Cristian Ciobanu l-a lovit cu cotul în faţă, în arcadă pe Răzvan Morariu, iar jucătorul, sensibil, a început să sângereze şi a avut nevoie de îngrijiri medicale, fiind schimbat după câteva minute.
Dacă decizia centralului Andrei Moroiţă (Ploieşti) de a-i acorda direct cartonaşul roşu lui Ciobanu este una corectă, în schimb, eliminarea sa pentru şase meciuri poate fi considerată halucinantă din partea membrilor Comisiei de Disciplină şi Etică a FRF.
De ce? Fiindcă lovitura dată de Ciobanu lui Morariu se poate vedea şi pe filmarea meciului că nu este una intenţionată, cu bunăvoinţă, ci mai degrabă accidentală, din dorinţa de a avea prim-planul la o fază la care era în duel pentru o minge pe care tot el o avea la picior şi se pregătea să pătrundă în careul advers. De altfel, Moroiţă, aflat aproape de fază, nu a remarcat violenţa loviturii în timpul producerii ei, ba chiar a lăsat faza să continue şi abia apoi, după ce Ciobanu înaintase şi şutase spre poartă, a dictat fault în atac. Mai mult, arbitrul a acordat cartonaşul roşu după 15 secunde de la impact, perioadă în care s-a dus mai întâi să vadă ce are Morariu, iar sângele de pe faţă l-a impresionat în luarea deciziei.
Cu ceva întârziere, fiindcă meciul de la Timişoara a avut loc la 31 octombrie, Comisia de Disciplină şi Etică a FRF a dictat în şedinţa din 10 noiembrie o suspendare de nu mai puţin şase meciuri pentru Cristian Ciobanu!!
În luarea acestei decizii, comisia s-a bazat pe articolul 63 din Regulamentul disciplinar, cum că Ciobanu ar fi avut un comportament violent şi şi-a vătămat fizic grav adversarul. Filmarea şi decizia întârziată a arbitrului de a acorda cartonaş roşu în cazul jucătorului Buzăului sunt evidente, astfel că eliminarea pentru şase meciuri este de-a dreptul scandaloasă.
Loviri cu cotul şi sânge pe terenul de fotbal se văd în dese rânduri, însă suspendări de şase meciuri nu.
”În baza art. 63/1/b cu aplicarea art. 63/2/4/a din RD se suspendă 6 (şase) jocuri şi i se aplică o penalitate sportivă de 2000 lei”, sună decizia Comisiei de Disciplină şi Etică a FRF în cazul lui Cristian Ciobanu.
Iată articolul şi punctele pe baza cărora s-a dictat suspendarea:
· Articolul 63 | Abateri sancţionate cu eliminare (cartonaş roşu) de arbitru
1. Un jucător trebuie eliminat de arbitru pentru săvârşirea uneia dintre următoarele abateri prevăzute de ”Legile Jocului”:
b. comportare violentă;
2. Sancţiunile aplicabile jucătorilor pentru săvârşirea abaterilor de mai sus sunt următoarele:
2.4. Pentru abaterile prevăzute de art. 63.1. lit. a) şi b), sancţiunile aplicabile sunt:
a. lovirea cu palma, cotul, braţul, pumnul, capul, piciorul ori călcarea adversarului: suspendare de la 2 la 6 jocuri dacă nu au produs vătămare fizică, de la 6 la 10 jocuri dacă s-a cauzat vătămarea fizică a victimei sau de la 16 la 24 de jocuri dacă s-a cauzat vătămarea fizică gravă a victimei; în caz de vătămare corporală gravă, dovada acesteia se face prin certificat medico-legal; acte medicale eliberate de unitatea medicală care a diagnosticat vătămarea corporală;
Deşi nu a părut neapărat de acord cu decizia arbitrului central Andrei Moroiţă de a-l elimina pe Cristian Ciobanu, antrenorul Cristian Pustai nu a fost vehement după jocul cu Ripensia.
”Nu comentez deciziile arbirilor decât în timpul meciului. Dar atunci le comentez. E greu să te abţii, mai ales că sunt nişte lucruri. Eu sunt un om normal, după nu am ce să câştig. Nu pot să fac nimic, ce să fac? Aş veni cu carneţelul dacă aş putea rezolva ceva. Acum s-a terminat. Chiar şi dacă mai ai discuţii cu adversarii sau cu oamenii de pe aici e normal. În timpul meciului ai tensiunea, nervii tăi, crezi că poţi să ajuţi să faci ceva. După, s-a terminat, n-am ce să comenteze deciziile arbitrului”, a spus Pustai.
Cristian Ciobanu nu va putea fi folosit, astfel, de FC Buzău în şase meciuri din cele şapte rămase din sezonul regular al Ligii 2. Acest an este încheiat deja pentru mijlocaşul originar din Curtea de Argeş, iar revenirea sa pe teren se va produce abia la jumătatea lunii martie a anului viitor, în al treilea şi ultimul joc din sezonul regular, când echipa sa va întâlni pe teren propriu Concordia Chiajna.
Ciobanu n-a evoluat deja într-un meci pentru FC Buzău, cu Unirea Dej, câştigat cu 1-0 în etapa a 13-a, şi va rata şi partidele cu CS Comunal Şelimbăr (deplasare / et. 14), FC Braşov (acasă / et. 15), Steaua (deplasare, et. 16), acestea fiind programate în 2021, Astra (acasă, et. 17) şi Petrolul (deplasare, et. 18), care vor avea loc în 2022.
· Dacă Ciobanu nu va fi folosit timp de şase meciuri de FC Buzău, în schimb, Răzvan Morariu, ”victima” sa agresată violent, conform membrilor comisiei FRF, a fost în lotul Ripensiei la următorul meci şi a fost utilizat cu Unirea Constanţa.
Cristian Ciobanu a evoluat în toate meciurile din acest sezon de Liga 2, toate începute ca titular, până la eliminare, şi a marcat şase goluri pentru FC Buzău, fiind al doilea golgheter al echipei, la egalitate cu Serge Ekollo, sub Adi Chică-Roşă, care are 10 goluri înscrise.
Ciobanu a fost căpitanul echipei din Buzău în majoritatea meciurilor din acest sezon, iar acest campionat este al doilea petrecut la clubul din Crâng. În ediţia trecută, când echipa se numea SCM Gloria Buzău, mijlocaşul a strâns 21 de meciuri şi 2 goluri. În cariera sa a mai evoluat pentru Dinamo II, FC Olt Slatina, Concordia Chiajna, ”U” Cluj, Daco-Getica Bucureşti sau Turris Oltul Turnu Măgurele.
(Sursa: liga2.prosport.ro / Foto: Leczki Jozsi / Mediafax Foto
După ce diverse evenimente extrasportive au amânat momentul, iată că ziua cea mare a sosit în sfârșit. Pe data de 23 iunie, pe faleza frumos amenajată în comuna Berca, elevii din Berca,Unguriu, Cândești și Cozieni s-au întrecut la alergat, după ce cu două luni în urmă jucaseră fotbal
Citește mai departe...În cadrul ședinței extraordinare de marți, 4 aprilie, consilierii județeni s-au întrunit ca să aprobe forma actualizată a indicatorilor tehnico-economici ai proiectului de reabilitare a clădirii din spatele sediului CJ Buzău. În document se menționează că a fost nevoie de această actualizare,
Proiectul „Museum Bus” face parte din oferta cultural-educativă şi ştiinţifică a Muzeului Judeţean Buzău. Este conceput special în 2019, pentru a contribui la strategia instituţiei de a atrage tot mai mulţi vizitatori, din toate mediile.
Consiliul Județean Buzău pune la punct detaliile organizării festivalurilor „Buzău Fest/Zilele Chișinăului” de anul acesta şi va oficiliza două dintre elementele principale: data și bugetul. Astfel, în următoarea ședință a Consiliului Județean, va fi supus votului
Un important eveniment sportiv va avea loc, luna viitoare, în municipiul Buzău! Este vorba despre Gala „Dynamite Fighting Show”, turneu de kickboxing care se va desfășura la jumătatea lunii mai, în Sala Sporturilor „Romeo Iamandi”.