Memorialul “ALEXANDRU CRISTIAN”, la cea de-a XIV-a ediţie

Memorialul „Alexandru Cristian”, competiţie organizată în memoria fostului mare portar al Gloriei, îşi va consuma în acest an ediţia a XIV-a. Tradiţio­nalul turneu juvenil, care încheie anul la Buzău, este organizat pe 27 decembrie, la Sala Sporturilor “Romeo Iamandi” și va aduna la start

 copii născuți în 2015 și mai mici. Vor participa formațiile Metalul Buzău, Viitorul Berca, Viitorul 2010 Buzău, CSM Rm Sărat, LPS Buzău, SCM Gloria Buzău.

Competiţia este organizată de finul fostului portar, Gheorghe Guiu, de familia Cristian, cu sprijinul Consiliului Judeţean, al Direcţiei Judeţene pentru Sport, Asociaţiei Judeţene de Fotbal, Acerbis Buzău, Campus TV, Buzăul Spotiv, Cotizo, FC Activ şi SC Beta.

În urmă cu 5 ani, Consiliul Judeţean i-a conferit lui Alexandru Cristian titlul de „Cetă­­ţean de onoare al judeţului Buzău” post mortem.

Precedentele 13 ediţii au fost câştigate de LPS Buzău (6), CSM Focşani, Viitorul Buzău, FC Buzău, CSM Râmnicu Sărat (2) şi CS Eforie (2).

Foto: CSM Râmnicu Sărat, câştigătoarea ultimei ediţii

Memorialul "ALEXANDRU CRISTIAN" reprezintă o tradiție valoroasă, iar continuitatea sa este cu siguranță un omagiu frumos adus fotbalului juvenil și memoriei unui mare portar. Mult succes echipelor participante!

 

Programul competiţiei:

Etapa I

09.00: Viitorul Buzău – Metalul Buzău

09.40: LPS Buzău – Viitorul Berca

10.20: SCM Gloria Buzău – CSM Râmnicu Sărat

Etapa a II-a

11.00: Viitorul Berca – Metalul Buzău

11.40: LPS Buzău – SCM Gloria Buzău

12.20: CSM Râmnicu Sărat – Viitorul Buzău

Etapa a III-a

13.00: SCM Gloria Buzău – Viitorul Berca

13.40: Viitorul Buzău – LPS Buzău

14.20: Metalul Buzău – CSM Râmnicu Sărat

Etapa a IV-a

15.00: SCM Gloria Buzău – SCM Gloria Buzău

15.40: CSM Râmnicu Sărat – Viitorul Berca

16.20: LPS Buzău – Metalul Buzău

Etapa a V-a

17.00: Viitorul Buzău – Viitorul Berca

17.40: Metalul Buzău – SCM Gloria Buzău

18.25: LPS Buzău – CSM Râmnicu Sărat

19.00: Festivitatea de premiere

 

Alexandru Cristian, scut istoric

Dacă pentru cei maturi numele de Cristian II (Cristian I a fost portarul echipei FC Argeş Piteşti) este binecunoscut, pentru cei mai mici, ne permitem să-i reliefăm succint biografia ilustrului dispărut.

Alexandru Cristian s-a născut în 1953 la Robeasca, comună aflată la graniţa judeţului nostru cu Brăila. Tatăl său era preşedinte la CAP, copilul Alexandru bătând mingea pe izlazul comunal, alături de Nicolae Voineag (cel mai bun prieten al său) Ionel Vasile (director tehnic la Crama Urlaţi), Ştefan Coman (fost consul în Argentina), Emil Epuraş, regretatul Costică Minţoiu, Gigă Guiu (finul său), Zică Antohe (patron la Pietroasa SA) şi alţii. Sandu debutează în poarta divizionarei „C” Chimia unde coechipier era şi George Chitu, care mai târziu, alături de regretaţii Aurică Bădin şi Puiu Rusen au încântat mulţi ani publicul cu Metalul Buzău.

La 19 ani, Cristian II, în timp ce-şi satisfăcea stagiul militar, era în poarta Victoriei Roman din Divizia B, echipă în care juca şi fostul internaţional de mai târziu, Emerich Dembrovschi. Apără fantastic într-un meci cu Gloria Buzău (1-0 pentru gazde), fiind luat la ochi de Romeo Catană, antrenorul buzoienilor, care-l aduce la Buzău. În sezonul ’74 - ’75, Gloria Buzău se clasează pe locul II în Divizia „B”, în care Cristian II debutează în poarta buzoienilor într-un joc din deplasare, după o accidentare a marelui Stelian. În sezonul ’76 - ’77, Gloria ocupă locul II (după Petrolul Ploieşti) în „B”, iar un sezon mai târziu, Buzăul promovează pentru prima dată în „A”, cu Ion Ionescu şi Jean Luca la timonă. Printre colegii lui Cris­tian II îi amintim pe Stelian, Stan, Oprişan, Negoescu, Neculce, Petrache, Toma, Tulpan, Ghizdenau, Ivana etc.

În sezonul ’78 - ’79, Gloria se clasează pe locul 13 în „A”, după ce un „ţăran din CAP” - Ghizdeanu a băgat pe UTA-n „B”. Cristian II a apărat poarta Gloriei în 23 de partide din 3, fiind şi cel mai bine notat (nota 7,17), urmat de Alex. Nicolae (6,78) şi Costică Stan (6,61). Este al treilea portar al ţării, selecţionat în lotul olimpic. În perioada ’80 - ’83, Cristian II apără poarta celor din Suceava, aflându-se la cursurile Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din localitate. La un joc acasă, câţiva suceveni se dau „loviţi” în teren (printre ei şi Caşuba) înscriind şi un autogol (0-2). Extrem de supărat, Cristian îşi întreabă coechipierii din apărare: „Băi, voi ştiţi ceva?”. Se enervează la maxim, ia mingea pe care o trimite în tribună, plecând spre vestiar. Este aplaudat de toată lumea, în final jocul terminându-se egal (2-2) de frica fanilor. În sezonul ’83 – ’84, Gloria promovează iar în Divizia A, (cu Gică Constantin la timonă), Cristian II avându-i colegi pe Lazăr, Comănescu, Titi Mircea, Relu Petrache, Tică, Stănciulescu, Andriesei Balaur, Ghizdeanu, Zahiu, Cramer „Bigudiu”, Şumulanschi, Dudu Georgescu, mitică Marcu, State etc.

În sezonul ’84 – ’85, Gloria Buzău obţine cea mai bună clasare în divizia A, locul V, participând la Cupa Balcanică. În sezonul ’85 – ’86, Gloria se situează pe locul 15 în Divizia A, salvându-se în ultimul joc (0-0 cu Victoria Bucureşti, echipa Miliţiei), un meci cu cântec. La Gloria activau atunci: Cristian II, Lazăr, Comănescu, Năstase, Fl. Marin „Flocea”, Titi Mircea, Tică, Tulpan, Zahiu, Balaur, Ghizdeanu, Şumulanschi, Cramer, Dudu Georgescu, State, Profir „Fachiru’”, Viorel Ion, antrenori fiind Ghe. Constantin, ajutat de Fl. Dumitrescu şi Ion Ioniţă. Puţini ştiu că un rol important în păstrarea la Gloria a lui „Vioară” l-a avut Cristian, acesta chiar certându-se cu maestrul Constantin.

Pe linie profesională, Alexandru Cristian a prestat ani de zile meseria de profesor de educaţie fizică la Şcoala nr. 14. Pe 14 noiembrie 2007, la numai 54 de ani, Cristian trece în rândul celor drepţi, la numai trei săptămâni după ridicarea la ceruri a „regelui” fotbalului românesc, inegalabilul Nicolae Dobrin.

Atletism

După ce diverse evenimente extrasportive au amânat momentul, iată că ziua cea mare a sosit în sfârșit. Pe data de 23 iunie, pe faleza frumos amenajată în comuna Berca, elevii din Berca,Unguriu, Cândești și Cozieni s-au întrecut la alergat, după ce cu două luni în urmă jucaseră fotbal

Citește mai departe...
Consiliul Județean Buzău, planuri de extindere în viitorul apropiat

Consiliul Județean Buzău, planuri de extindere în viitorul apropiat

În cadrul ședinței extraordinare de marți, 4 aprilie, consilierii județeni s-au întrunit ca să aprobe forma actualizată a indicatorilor tehnico-economici ai proiectului de reabilitare a clădirii din spatele sediului CJ Buzău. În document se menționează că a fost nevoie de această actualizare,

“Museum Bus”, proiect de success pentru Muzeul Judeţean Buzău

“Museum Bus”, proiect de success pentru Muzeul Judeţean Buzău

Proiectul „Museum Bus” face parte din oferta cultural-educativă şi ştiinţifică a Muzeului Judeţean Buzău. Este conceput special în 2019, pentru a contribui la strategia instituţiei de a atrage tot mai mulţi vizitatori, din toate mediile. 

 „Buzău Fest şi Zilele Chișinăului” 2023, data şi bugetul

„Buzău Fest şi Zilele Chișinăului” 2023, data şi bugetul

Consiliul Județean Buzău pune la punct detaliile organizării festivalurilor „Buzău Fest/Zilele Chișinăului” de anul acesta şi va oficiliza două dintre elementele principale: data și bugetul. Astfel, în următoarea ședință a Consiliului Județean, va fi supus votului

“Cod Roșu” la Buzău. Moroşanu revine cu o nouă gală de kickboxing

“Cod Roșu” la Buzău. Moroşanu revine cu o nouă gală de kickboxing

Un important eveniment sportiv va avea loc, luna viitoare, în municipiul Buzău! Este vorba despre Gala „Dynamite Fighting Show”, turneu de kickboxing care se va desfășura la jumătatea lunii mai, în Sala Sporturilor „Romeo Iamandi”.

Thumbnail Programul social „Laptele şi cornul” va fi reactivat începând cu data de 29 ianuarie 2024....
Thumbnail Consiliul judeţean Buzău a demarat procedurile prin care va organiza în această lună concurs pentru...
Thumbnail În 2024, județul Buzău va avea la dispoziție aproape 103 milioane de euro, cu aproape 3 milioane de...
Thumbnail Instituţiile de cultură subordonate Consiliului Judeţean Buzău – Muzeul Judeţean, Teatrul „George Ciprian” şi...
Thumbnail Consiliului Judeţean Buzău, prin Departamentul „Proiecte Europene”, a întocmit şi depus...

Local Breaking News

Clip de prezentare a județului Buzău filmat de campionii Kemayo și Stoica

Unele dintre cele mai cunoscute atracții ale jucețului, prezentate de ambasadori inediți. Este vorba despre Freddy Kemayo și Bogdan Stoica, două nume cu greutate ale artelor marțiale. Campionii mondiali au mers la Vulcanii Noroioși, Tabăra de Sculptură Măgura și Muzeul Județean, locații în care au filmat secvențe din clipul ce promovează gala Dynamite Fighting Show.

Citește mai departe...

Publicitate

 

 

 

 

 

 

 

 
IMAGE
Ilie Stan, antrenorul Gloriei Buzău: “Am avut oferte, dar nu am vrut să plec”
Miercuri, 15 Aprilie 2020
Ilie Stan (52 de ani) a fost un antrenor curtat în ultimele luni. Principalul echipei SCM Gloria Buzău a avut oferte de la mai multe cluburi, din... MOD_GLOBALNEWS_READ_MORE_TITLE
IMAGE
Gloria, stop joc în acest sezon
Joi, 14 Mai 2020
- Primele șase echipe din Liga 2 merg în play-off cu punctele obținute în 24 de etape înjumătățite; - Echipele de pe locurile 7-18, printre... MOD_GLOBALNEWS_READ_MORE_TITLE
IMAGE
Despre IMAGERIA MENTALĂ şi dezvoltarea acestei calităţi
Joi, 10 Februarie 2022
Un saritor cu prajina sta minute in sir in fata liniei de start si se concentreaza, in timp ce publicul asteapta nerabdator saritura. Intrebat de ce... MOD_GLOBALNEWS_READ_MORE_TITLE
IMAGE
,,Sunt pe viaţă fanul tău!”, imnul Gloriei Buzău (versuri)
Sâmbătă, 04 Mai 2019
Imnul SCM Gloria Buzău a fost lansat oficial în cadrul unei conferinţe de presă, susţinută la sediul clubului din Crâng. Prezenţi au fost –... MOD_GLOBALNEWS_READ_MORE_TITLE
IMAGE
Luceafărul Buzău, la a treia promovare în Liga I la futsal!
Luni, 01 Iunie 2020
Futsalul a devenit foarte popular la Buzău în ultimii ani. Sala Sporturilor „Romeo Iamandi” nu e doar fieful echipelor de hadbal de primă... MOD_GLOBALNEWS_READ_MORE_TITLE