„SPORTUL CA O ARTĂ” – 55 DE ANI DE HANDBAL, LA BERCA

Aşa cum menţionam şi în urmă cu şase ani, într-un articol publicat în ziarul nostru, despre lucrurile bune şi frumoase se vorbeşte, în general, la timpul trecut, sau, mai bine zis, trebuie să treacă oarece timp pentru a aprecia la justa valoare anumite realizări din

 

 anumite domenii de activitate printre care şi sportul.

Odată cu timpul şi oamenii trec, sau trec prin timp, şi se cuvine ca, din când în când, să ne amintim de ei şi de realizările lor. Aceasta a şi fost motivaţia acestui "remember" handbalistic modest, spun organizatorii, extrem de grandios şi bine venit, spunem noi, pentru copiii şi tinerii din frumoasa localitate buzoiană, Berca.

Handbalul şcolar, pe aceste meleaguri, este legat în primul rând de numele învăţătorului Gheorghe Cocioabă, care, începând din anul 1960 preda abc-ul acestui sport elevilor de la şcoala Pleşcoi.

Tradiţia a continuat-o un alt învăţător, Constantin Lupşan, de data aceasta la şcoala Berca, unde a format generaţii întregi de mici handbalişti.

La nivelul liceului a dat roade munca asiduă depusă ani la rând de profesorul George Popescu, materializată prin numeroase locuri întâi (băieţi şi fete) pe plan judeţean dar şi naţional, începând din 1982 şi până la pensionare.

 

Anul acesta handbalul din Berca a sărbătorit 55 de ani de activitate. O activitate intensă cu rezultate notabile atât la nivel judeţean cât şi la cel naţional, dovadă numărul de trofee câştigate, mult mai multe decât toate cluburile buzoiene la un loc.

Altfel spus, sub deviza „Sportul ca o Artă – 55 de ani de handbal la Berca”, pe sinteticul de lângă stadionul „Petrolul”, sâmbătă a fost programat un meci demonstrativ între „Fostele glorii” ale handbalului din această comună şi „Generaţia tânără”.

Spectatorii prezenţi în tribună, printre care i-am regăsit pe primarul comunei Berca – Ionel Dobriţă, vicele Denis Ionescu, primarul comunei Măgura – Daniel Cîrstea, jucători ai echipei Petrolul Berca şi mulţi alţii, au fost răsplătiţi cu un spectaculos şi atractiv meci de handbal, pe durata a 2 reprize de 20 de minute fiecare.

A putut fi văzută la lucru echipa anilor 1980-1981 (Flori Pascu, Tony Zidăria, Adrian Sofron, Steluţă Baltac, Remi Cristian, Cornel Rogoz, Adrian Banu, Nicolae Cîmpeanu, Petrică Mârzea (primarul comunei Cernăteşti), Florin Dragomir, Sorin Burlăcelu, Nuță Epurescu, Eusebio Protopopescu, Nely Vasile, Rica Stanilă, Daniela Zota, Victor Tomas (venit special pentru acest eveniment de la peste 2000 de km, din Belgia), îndrumată de pe margine de profesorul George Popescu, care a predat o adevărată lecţie de handbal mai tinerilor lor adversari, echipa „Generaţia Tânără” (Adi Pavel, Roxana Panaeta, Maria Purice, Bogdan Radu, Leonard Stemate, Gabriel Şerbu, Liviu Popescu, Nicolae Cătălin, Mădălin Dragomir, Cosmin Păpătoiu, Constantin Constantin, Alexandru Petre, Mihaela Pavel, Veronica Sava, Rieky Odagawa, Eduard Rusu). Paradele lui Adi Banu, dar şi execuţiile tehnice ale lui Sebi Protopopescu, Nicu Câmpeanu, Nuţă Epurescu, sau incursiunile pe extremă ale lui Florin Dragomir şi Petrică Mîrzea, au fost aplaudate la scenă deschisă de numeroasa asistenţă.

Scorul final nici nu a mai contat, mai ales că arbitrul, cu cele mai multe buzunare, după cum au constatat combatanţii, este vorba despre Costică Lupşan, a făcut pierdut raportul de joc.

Părţile au fost împăcate totuşi de crainicul partidei, şi unul dintre primii handbalişti ai comunei, profesorul Horia Băescu, care a dat un verdict ferm - egalitate.

Şi chiar nu mai interesează pe nimeni atâta timp cât la capătul unei astfel de acţiuni, devenită tradiţie la nivelul comunei Berca, a câştigat handbalul şi sportul în general.

 

Întâlnirea n-a avut numai un rol de a se aminti anumite evenimente, cât mai ales să constituie un imbold pentru urmaşi, pentru cei tineri, pentru profesori, să continuie şi să practice handbalul la nivelul comunei Berca.Şi dacă tot am amintit de viitor, organizatorul acestui eveniment – Organizaţia locală a Partidului Social Democrat, şi iniţiatorul acestuia – Nicu Câmpeanu, speră ca un nou „remember” să fie unul deosebit şi să se concretizeze în cel mult doi ani, într-o locaţie specială pentru cei aproximativ 800 de elevi ai comunei, adică într-o sală de sport. Locaţie care la nivelul comunei Berca a existat doar pe hârtie, dar care se pare că autorităţile locale o vor transforma în realitate în cel mult doi-trei ani.

 

 

 

Handbal Competitii

La sfârşitul săptămânii trecute, 11-12 martie, sala CSS din Buzău a fost gazda turneului semifinal, la minivolei, competiţie la care au participat sportivi născuţi 2004 şi mai tineri, şi la care au participat echipele CSS Buzău, CSS „Nicu Gane” Fălticeni, CS Arcada Galaţi.

Citește mai departe...

Atletism

De neoprit şi la Piteşti

La sfârşitul săptămânii, la Piteşti, s-au desfăşurat finalele Campionatelor Naţionale de atletism, competiţie rezervată juniorilor I. Întrecerea,  ce a reunit la start peste 350 de participanţi de la 100 de cluburi din ţară,

Citește mai departe...
„Concas” şi „Locomotiva”, retrocedate fotbalului buzoian

„Concas” şi „Locomotiva”, retrocedate fotbalului buzoian

Veste excelentă pentru iubitorii fotbalului buzoian şi a sportului, în general: două foste baze sportive, în jurul cărora se crease un brand local, vor fi reintroduse în circuitul fotbalistic, după ce ani buni fuseseră abandonate, din motive mai mult sau mai puţin susţinute

Două medalii pentru lotul “buzoian”, la Campionatele Europene

Două medalii pentru lotul “buzoian”, la Campionatele Europene

Rachetomodelismul buzoian se menţine în topul internaţional, dovadă şi rezultatele obţinute de sportivii coordonaţi de Lucian Şercăianu la recent disputatele Campionate Europene de la Wroclawek, în Polonia.

Drumul spre LIGĂ, deschis! Ştiinţa Bucureşti – SCM Gloria Buzău 22-32 (10-14)

Drumul spre LIGĂ, deschis! Ştiinţa Bucureşti – SCM Gloria Buzău 22-32 (10-14)

Echipa feminină de handbal a făcut un pas uriaş către promovarea directă în Liga Naţională. Sâmbătă, la Bucureşti, SCM Gloria şi-a surclasat principala contracandidată, Ştiinţa, şi s-a detaşat în fruntea clasamentului după doar 4 etape. Găzduită de “Iris Sports Arena”,

Au alunecat pe „rulmenţi”: HC Buzău – Atletico Alexandria 25-26 (11-11)

Au alunecat pe „rulmenţi”: HC Buzău – Atletico Alexandria 25-26 (11-11)

După un start perfect în primele două etape ale noului sezon, cu o victorie obţinută pe teren propriu cu CSU Târgovişte şi în deplasare la Braşov, echipei masculine de handbal i-a fost tăiat elanul duminică, în Sala Sporturilor “Romeo Iamandi”, în etapa a 3-a a Diviziei A.

Marina Baboi,
primele
titluri internaţionale
pentru SCM Gloria Buzău

 

Concurs magnific făcut de atleta Marina Andreea Baboi la Campionatele Balcanice U20 desfăşurate la Istanbul, concurs ce a reunit la start peste 400 de sportivi din 16 ţări. Marina, legitimată de la începutul acestei luni la SCM Gloria Buzău, eleva profesoarei Doina Voinea, a luat startul în nu mai puţin de trei probe, toate de sprint: 100 de metri, 200 de metri şi ştafeta de 4 x 100 de metri, reuşind performanţa de a le câştiga pe toate trei.

Citește mai departe...

Thumbnail Veste excelentă mai ales pentru SCM Gloria Buzău şi HC 2012 Buzău care vor evolua din toamnă pe...
Thumbnail Adrian Petre, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Fotbal Buzău a aniversat luni 37 de ani, prilej pentru...
Thumbnail După un an mai mult decât reuşit, în care au bifat un titlu de campioană judeţeană, o Supercupă...
Thumbnail Tur de campionat remarcabil pentru echipa antrenată de tânărul şi ambiţiosului Ionuţ Damir, încununat...
Thumbnail România începe să adune performanţe în patinajul artistic, o disciplină olimpică aproape străină sportivilor...

Local Breaking News

Noutăţi în transportul public local. Vor fi amenajate noi chioşcuri pentru bilete de călătorie

Trans Bus SA Buzău va înfiinţa 12 centre de unde buzoienii îşi vor putea procura tichete de călătorie ori abonamente pentru ca şoferii de autobuze să nu mai piardă vremea cu eliberarea biletelor.

Citește mai departe...

Echipamente ultramoderne de imagistică medicală vor ajunge în dotarea Spitalului Judeţean

Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău se numără printre cele 34 de unităţi sanitare din ţară care primesc echipamente medicale de ultimă generaţie.

Citește mai departe...

Publicitate

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMAGE
LUCEAFĂRUL BUCUREŞTI, „noua generaţie” A TROFEULUI ARENA BUZOIANĂ
Sâmbătă, 09 Septembrie 2017
A treia ediţie a „Trofeului Arena Buzoiană” a fost câştigată tot de o echipă bucureşteană, este vorba despre Luceafărul Noua Generaţie,... MOD_GLOBALNEWS_READ_MORE_TITLE
IMAGE
„Cocalar de Buzău”, o marcă a fotbalului buzoian recunoscută de TAS
Joi, 12 Octombrie 2017
Buzăul s-a instalat definitiv pe lista ruşinii, după ce de curând Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne, în Elveţia, a dat un... MOD_GLOBALNEWS_READ_MORE_TITLE
IMAGE
Fostul jucător al Gloriei Buzău, George Timiş, cel mai tânăr locotenent de Miliţie
Vineri, 08 Septembrie 2017
Probabil puţini cunosc faptul că la vârsta de 19 ani fostul jucător al Gloriei Buzău, George Timiş, devenea cel mai tânăr locotenent de... MOD_GLOBALNEWS_READ_MORE_TITLE
IMAGE
PAUL MIHALACHE, UN BUZOIAN, LA CURTEA REGELUI FOTBAL
Sâmbătă, 09 Septembrie 2017
Cu siguranţă, mulţi iubitori ai fotbalului autohton au observat ”dispariţia”  lui Paul Mihalache, un arbitru promiţător, cu multe... MOD_GLOBALNEWS_READ_MORE_TITLE
IMAGE
Luca Năstase, micul talent din Smeeni care i-a uimit pe englezi
Vineri, 29 Septembrie 2017
Marţi, 26 septembrie, a împlinit opt ani, şi este nepotul fostului primar din Smeeni, devenit celebru datorită pălăriei sale şi a stilului... MOD_GLOBALNEWS_READ_MORE_TITLE