Primarul Costică Başturea a devenit un împătimit al sportului

Pentru cei care nu sunt la curent cu mai noile (vechi) obiceiuri ale primarului de Padina, Costică Başturea, s-ar putea crede că cele două evenimente sportive care s-au consumat în preziua sărbătorii Mărţişorului au fost organizate

 pur şi simplu pentru întâmpinarea primăverii. Sigur, a devenit deja o tradiţie ca la Şcoala Padina să fie organizat Turneul Mărţişorului la lupte libere, iniţiativă care concurează sportul rege, fotbalul. Dar, aşa cum spuneam, susţinătorul din umbră, pentru că toată viaţa a fost un tip modest şi nu i-a plăcut să vorbească despre sine, a fost primarul Costică Başturea. Cu toate că era zi liberă şi ar fi putut alege să rămână acasă, primarul Başturea a preferat să se relaxeze, zicem noi(!), nu mai puţin de şase ore în picioare, fie urmărind, aplaudând şi premiind micii luptători pe saltea, ori impulsionând echipa fanion a comunei la un meci demonstrativ de fotbal, în compania unei echipe de ligă superioară.

Cupa Mărţişorului, ediţia a 2-a

Aşa cum se întâmplă de obicei în sport, povestea luptelor pe saltea la Padina a început cu... un transfer, adică atunci când profesor de sport în comuna primarului Başturea a venit Nicolae Lupu. Posesorul unei cărţi de vizită impresionante ca sportiv, Nicu „Luptătorul”, aşa cum era identificat pe saltea, multiplu campion la greco-romane, nu a avut nevoie decât de puţin timp ca să inoculeze copiilor, dar şi părinţilor acestora, ideea că luptele sportive pot concura orice altă metodă de educare şi formare a unui caracter sănătos. La această oră, „Luptătorul” de la Padina a devenit un reper pe harta sportivă naţională a luptelor greco romane şi libere, iar primul care apreciază acest lucru este primarul Costică Başturea, pentru că să vii printre primii la sala de sport în ziua concursului, să întâmpini copiii sportivi, să trăieşti emoţiile concurenţilor pe saltea, să-i aplauzi aproape patru ore numai în picioare, asta nu înseamnă decât că este mândru de copiii şi profesorul lor. Sigur că, la final şi-a rezervat bucuria de a le înmâna cupe, medalii şi diplome învingătorilor şi învinşilor pe saltea, fiind primul care îi îndemna pe copii să meargă mai departe. În discuţiile din timpul „reprizei a treia” aveam să aflăm că mesajul transmis copiilor fusese transmis  de primarul de Padina cu gândul la apropiatul moment al pensionării în propria activitate profesională. Să-i dea Dumnezeu sănătate şi pensie lungă, dar până la momentul pensionării a promis că mai are câteva proiecte de rezolvat pentru locuitorii din comună, asupra cărora vom reveni într-un alt articol.

Pentru că a fost organizată deja a doua oară la Şcoala Padina, se poate spune că a devenit o tradiţie „Cupa Mărţişorului” la lupte libere. La ediţia de anul trecut, micii luptători de la Padina au avut musafiri şi concurenţi colegi de la cluburi şcolare din judeţ.

De data aceasta, competiţia a fost onorată de participarea unui grup de luptători din Tulcea, localitatea Văcăreni, copii antrenaţi de un mare sportiv pe saltea la „libere”, Dumitru Tomescu. Maestru emerit al sportului, Mitică Tomescu de la Galaţi este unul dintre fondatorii Clubului Sportiv Municipal Dunărea Galaţi, infiintat in 1958, club care altădată oferea pe bandă rulantă sportivi de talie naţională, mondială şi olimpică. De câţiva ani, maestrul Tomescu a trecut Dunărea în satul natal unde a înfiinţat o secţie de lupte libere, la băieţi şi fete.

Chiar dacă Nicolae Lupu încă nu descoperise salteaua de lupte când Mitică Tomescu deja îşi lăsa amprenta în talente tinere din zona Galaţiului, cei doi se respectă ca reprezentanţi a două generaţii de luptători care au gustat din plin din cupa succesului. La loc ferit de ochii copiilor, cei doi maeştri au depănat amintiri, numai plăcute, din perioadele de glorie, momente întrezărite printre lacrimi. Marii sportivi sunt, de regulă, modeşti, de aceea se îndemnau rând pe rând la poveşti, iar mica sistenţă formată ad-hoc din primarul Costică Başturea, omul de afaceri Burnel Frăţilă, sponsorul manifestării, Gheorghe Miu, directorul Şcolii Padina şi reporterul de serviciu a fost cea care i-a iscodit pe cei doi. Cei doi amfitrioni au dovedit că au aceleaşi standarde sportive, inclusiv la organizarea şi pregătirea protoclului. „Luptătorul”  Nicu Lupu şi-a întâmpinat oaspetele cu tradiţionalii Covrigi de Buzău şi la fel de apreciatul Babic de Buzău, în timp ce maestrul Mitică Tomescu a completat podiumul cu o ţuică lipovenească şi un vin de casă, de la Văcăreasca, sânge de taur, aprecierile reciproce fiind primite, bineînţeles, în „repriza a treia”.

Revenind pe saltea, maestrul Tomescu ne-a dovedit că nu a folosit la întâmplare o remarcă a soţiei sale, care în momente de „restrişte” îşi dojenea soţul că nu-şi făcea suficient timp şi pentru propriii copii. Pe toată durata concursului de la Padina, maestrul Tomescu, fie că pe saltea era un copil de-al său, ori de la cluburile concurente, trăia cu aceeaşi intensitate. La finalul fiecărei lupte chema concurenţii, unii încă în clase primare, alţii cu un picior în banca de liceu, pe câştigător îl pupa părinteşte, iar pe învins îl strângea la piept să-i transmită propria încredere că în sport te poţi considera un învingător chiar şi atunci când adversarul ţi-a lipit umerii, pentru trei secunde, de saltea. 

Maestrul Tomescu şi „Luptătorul” Nicu Lupu au împărţit succesul celei de-a doua ediţii a Cupei Mărţişorului de la Padina cu antrenorii Marius Enache şi Carmen Pavel şi copiii lor de la CSS Buzău, respectiv Clubul Cislău.

Iată şi tabloul premianţilor:

FETE:
Cat 26 kg: Cătălina Hermeneanu – Padina; Simona Gheorghe – Padina; Mădălina Gheorghe - Padina.
Cat 34Kg: Maria Lăcătuş – Cislău; Adriana Mărgărit– Padina; Theodora Dulgheru – Văcăreni, Tulcea.
Cat 40 kg: Andreea Dumitrache – Padina; Theona Golea – Cislău; Alexandra Jega – Padina.
Cat 52 kg: Aurica Pavel – Padina; Elena Gavrilă – Padina; Andreea Rătunzeanu – Padina.
Cat 62 kg: Georgiana Dulgheru – Văcăreni, Tulcea; Elena Dragomir – Padina; Simona Banciu – Padina.
BĂIEŢI
Cat 30 kg: Robert Penţ – CSS Buzău; Ion Mocanu – Văcăreni, Tulcea; Daniel Chiriţoiu – Padina.
Cat 34 kg: Alexandru Putinică – CSS Buzău; Mihai Vasilică – Padina; Marius Spătaru – Padina.
Cat 38 kg: Ovidiu Condei – CSS Buzău; Ştefan Dedu – Cislău; Valentin Frătica – Padina.
Cat 55kg: Marius Barangă – Văcăreni, Tulcea; Nicolae Adamache – Văcăreni, Tulcea; Mădălin Nănău – Padina.
Cat 65 kg: Aurelian Banea – Văcăreni, Tulcea; Ovidiu Martin – CSS Buzău; Gabi Ştefan – Văcăreni, Tulcea.

 

Cea de-a doua parte a zilei premergătoare Mărţişorului a fost rezervată fotbalului. Primarul Costică Başturea s-a regăsit, de data aceasta, în postura gazdei unei revanşe amicale la fotbal, pe teren evoluând echipa din localitate şi cea din Luciu. Nu ştim cum au evoluat lucrurile în prima manşă, şi nu ne referim la scor pentru că a fost egalitate, dar se pare că primarul Mircea Frăţilă a avut de „recuperat”. Altfel nu putem înţelege rolul asumat, de arbitru, la revanşa de pe stadionul din Padina! (Gigi Manole)

Handbal Competitii

La sfârşitul săptămânii trecute, 11-12 martie, sala CSS din Buzău a fost gazda turneului semifinal, la minivolei, competiţie la care au participat sportivi născuţi 2004 şi mai tineri, şi la care au participat echipele CSS Buzău, CSS „Nicu Gane” Fălticeni, CS Arcada Galaţi.

Citește mai departe...

Atletism

Sprintera buzoiană, Marina Andreea Baboi, legitimată la LPS Buzău şi CSA Steaua Bucureşti, eleva profesorilor Doina Voinea şi Gabriel Nicolau, singura reprezentantă a judeţului nostru în competiţiile atletice internaţionale, în 2017,

Citește mai departe...
„Concas” şi „Locomotiva”, retrocedate fotbalului buzoian

„Concas” şi „Locomotiva”, retrocedate fotbalului buzoian

Veste excelentă pentru iubitorii fotbalului buzoian şi a sportului, în general: două foste baze sportive, în jurul cărora se crease un brand local, vor fi reintroduse în circuitul fotbalistic, după ce ani buni fuseseră abandonate, din motive mai mult sau mai puţin susţinute

Două medalii pentru lotul “buzoian”, la Campionatele Europene

Două medalii pentru lotul “buzoian”, la Campionatele Europene

Rachetomodelismul buzoian se menţine în topul internaţional, dovadă şi rezultatele obţinute de sportivii coordonaţi de Lucian Şercăianu la recent disputatele Campionate Europene de la Wroclawek, în Polonia.

Drumul spre LIGĂ, deschis! Ştiinţa Bucureşti – SCM Gloria Buzău 22-32 (10-14)

Drumul spre LIGĂ, deschis! Ştiinţa Bucureşti – SCM Gloria Buzău 22-32 (10-14)

Echipa feminină de handbal a făcut un pas uriaş către promovarea directă în Liga Naţională. Sâmbătă, la Bucureşti, SCM Gloria şi-a surclasat principala contracandidată, Ştiinţa, şi s-a detaşat în fruntea clasamentului după doar 4 etape. Găzduită de “Iris Sports Arena”,

Au alunecat pe „rulmenţi”: HC Buzău – Atletico Alexandria 25-26 (11-11)

Au alunecat pe „rulmenţi”: HC Buzău – Atletico Alexandria 25-26 (11-11)

După un start perfect în primele două etape ale noului sezon, cu o victorie obţinută pe teren propriu cu CSU Târgovişte şi în deplasare la Braşov, echipei masculine de handbal i-a fost tăiat elanul duminică, în Sala Sporturilor “Romeo Iamandi”, în etapa a 3-a a Diviziei A.

AUTO TUning

Stiri auto 4Tuning

 

Thumbnail În perioada 26 – 30 septembrie, fotbaliştii  Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au...
Thumbnail Buzoianul Horaţio Zaharia, veteran al atletismului, a obţinut medalii la Campionatul Balcanic în aer liber de...
Thumbnail Şeful secţiei de atletism din cadrul SCM Gloria Buzău şi totodată antrenor la Clubul Sportiv Şcolar,...
Thumbnail Agitaţie mare şi entuziasm pe măsură sâmbătă la Verneşti, în prejma terenului de fotbal. Motivul a fost...
Thumbnail Marţi, 26 septembrie, a împlinit opt ani, şi este nepotul fostului primar din Smeeni, devenit...

Local Breaking News

DJST Buzău: ANUNŢ DE PARTICIPARE în cadrul proiectului “Program naţional de formare“ | Iată condiţiile de participare

Direcţia Judeţeană pentru Sport și Tineret Buzău organizează, în cadrul proiectului “Program naţional de formare“ în luna septembrie, activitatea de selecţie a 25 de tineri,

Citește mai departe...

Primăria Buzău organizează campionat de table, şah şi rummy pentru pensionari

Primăria Buzău organizează special pentru pensionarii din judeţul Buzău între 25 şi 29 septembrie o competiţie la table, şah şi rummy.

Citește mai departe...

Publicitate

 

IMAGE
LUCEAFĂRUL BUCUREŞTI, „noua generaţie” A TROFEULUI ARENA BUZOIANĂ
Sâmbătă, 09 Septembrie 2017
A treia ediţie a „Trofeului Arena Buzoiană” a fost câştigată tot de o echipă bucureşteană, este vorba despre Luceafărul Noua Generaţie,... MOD_GLOBALNEWS_READ_MORE_TITLE
IMAGE
GLORIA, la a treia neprezentare
Vineri, 15 Septembrie 2017
Portivit sansanews.ro, marţi, la sediul lichidatorului judiciar EVA CONT SPRL, a avut loc al treilea termen al licitaţiei constând în bunurile... MOD_GLOBALNEWS_READ_MORE_TITLE
IMAGE
Fostul jucător al Gloriei Buzău, George Timiş, cel mai tânăr locotenent de Miliţie
Vineri, 08 Septembrie 2017
Probabil puţini cunosc faptul că la vârsta de 19 ani fostul jucător al Gloriei Buzău, George Timiş, devenea cel mai tânăr locotenent de... MOD_GLOBALNEWS_READ_MORE_TITLE
IMAGE
PAUL MIHALACHE, UN BUZOIAN, LA CURTEA REGELUI FOTBAL
Sâmbătă, 09 Septembrie 2017
Cu siguranţă, mulţi iubitori ai fotbalului autohton au observat ”dispariţia”  lui Paul Mihalache, un arbitru promiţător, cu multe... MOD_GLOBALNEWS_READ_MORE_TITLE
IMAGE
Cezar Ionescu şi Cristi Fliter, 18 partide, în Champions League
Vineri, 15 Septembrie 2017
Liga Campionilor, cea mai importantă competiţie intercluburi la nivel mondial de minifotbal, a fost organizată de Federaţia Europeană de... MOD_GLOBALNEWS_READ_MORE_TITLE