"SACUL GALBEN"

„Sacul Galben” un proiect implementat de SC RER ECOLOGIC SERVICE SA, un pas spre responsabilizarea buzoienilor

Colectarea selectivă a deşeu­rilor funcţio­nea­ză cu succes de ani buni, în mai multe state ale Uniunii Europene. În ţări precum Italia, Germania, Franţa, Olanda sau Portugalia, sistemul de co­lectare este foarte bine pus la punct, iar populaţia a fost educată să contribuie la buna funcţionare a acestui sistem, res­pectând-şi cu stricteţe obliga­ţiile. Fiecare stat al UE are propriul sistem de implementare a colectării selective la un nivel care depăşeşte graniţele unui singur oraş, un exemplu în acest sens este Austria care are extins acest sistem la scară naţională. Prin intermediul containerelor stradale, sunt colectate deşeuri de hârtie, metal şi, sticlă. Un sistem de colectare selectiva bine structurat are şi Germania, unde diferitele tipuri de deşeuri se colec­­tează în funcţie de tip şi de culoare.
În timp ce în statele UE colectarea selectivă se face după norme bine stabilite, România face încă paşi de pionier în acest domeniu. Restrângând şi mai mult cercul, la nivelul oraşului Buzău, observăm eforturile depuse de SC RER ECOLOGIC SERVICE SA de a implementa acest sistem de colectare duală şi în municipiul nostru. Mai mult, legisla­ţia europeană din domeniul salubrizării este transpusă şi în legislaţia româneas­că prin legile 101/2006 şi legea 211/2011.
Art. 24 alin. 6, lit. d) prevedere clar obligativitatea „membrilor comuni­tă­ţilor locale, persoanelor fizice sau juri­dice de a asigura precolectarea sepa­ra­tă, în recipientele asigurate de o­peratorul serviciului, distinct inscrip­ţionate şi amplasate în spaţii special amenajate, a deşeurilor pe care le-a generat în propria gospodărie sau ca urmare a activităţilor lucrative pe care le desfăşoară”.
Dincolo de obligativitatea cetăţe­nilor, şi operatorul de salubritate trebuie să asigure colectarea separată a deşeurilor reciclabile. Mai mult, Legea 211/2011 stipulează clar ca autorită­ţile publice locale „au îndatorirea de a atinge până în anul 2020, un nivel de pregătire pentru reutilizare şi reciclare de minimum 50% din masa totală a cantităţilor de deşeuri, cum ar fi hârtie, metal, plastic şi sticlă provenind din deşeurile menajere şi, după caz, pro­venind din alte surse, în măsura în care aceste fluxuri de deşeuri sunt similare deşeurilor care provin din deşeurile menajere”.
RER Ecologic a luat deja toate mă­surile necesare pentru respectarea legii prin dotarea cetăţenilor cu saci galbeni necesari pentru realizarea colectării duale. Eforturile RER sunt vizibile în anumite zone ale oraşului unde campania „Sacul galben” a ajuns, mai precis cetăţenii au în permanenţă saci galbeni, există maşini speciale pentru colectarea sacilor galbeni distinct in­scripţionate care funcţionează conform unui grafic stabilit.
Problema implementării colectării duale ţine mai puţin de logistică şi mai mult de cunoştinţele oamenilor în acest domeniu, reticenţa acestora, lipsa unor informaţii solide care să determine modificări la nivelul comportamentului ecologic. Sesizând lipsa unor astfel de informaţii la nivelul comu­nităţii locale, RER a început o campanie de informare amplă care se bazează pe repetarea mesajului campaniei în mod sistematic până când acesta este însuşit de fiecare cetăţean în parte.

Handbal Competitii

La sfârşitul săptămânii trecute, 11-12 martie, sala CSS din Buzău a fost gazda turneului semifinal, la minivolei, competiţie la care au participat sportivi născuţi 2004 şi mai tineri, şi la care au participat echipele CSS Buzău, CSS „Nicu Gane” Fălticeni, CS Arcada Galaţi.

Citește mai departe...

Atletism

Elita atletismului balcanic şi-a dat întâlnire la Stara Zagora, în Bulgaria, la cea de-a 71-a ediţie a Campionatelor Balcanice de atletism pentru seniori, competiţie care a reunit la start sportivi din 19 ţări! 

Citește mai departe...
„Concas” şi „Locomotiva”, retrocedate fotbalului buzoian

„Concas” şi „Locomotiva”, retrocedate fotbalului buzoian

Veste excelentă pentru iubitorii fotbalului buzoian şi a sportului, în general: două foste baze sportive, în jurul cărora se crease un brand local, vor fi reintroduse în circuitul fotbalistic, după ce ani buni fuseseră abandonate, din motive mai mult sau mai puţin susţinute

Două medalii pentru lotul “buzoian”, la Campionatele Europene

Două medalii pentru lotul “buzoian”, la Campionatele Europene

Rachetomodelismul buzoian se menţine în topul internaţional, dovadă şi rezultatele obţinute de sportivii coordonaţi de Lucian Şercăianu la recent disputatele Campionate Europene de la Wroclawek, în Polonia.

Drumul spre LIGĂ, deschis! Ştiinţa Bucureşti – SCM Gloria Buzău 22-32 (10-14)

Drumul spre LIGĂ, deschis! Ştiinţa Bucureşti – SCM Gloria Buzău 22-32 (10-14)

Echipa feminină de handbal a făcut un pas uriaş către promovarea directă în Liga Naţională. Sâmbătă, la Bucureşti, SCM Gloria şi-a surclasat principala contracandidată, Ştiinţa, şi s-a detaşat în fruntea clasamentului după doar 4 etape. Găzduită de “Iris Sports Arena”,

Au alunecat pe „rulmenţi”: HC Buzău – Atletico Alexandria 25-26 (11-11)

Au alunecat pe „rulmenţi”: HC Buzău – Atletico Alexandria 25-26 (11-11)

După un start perfect în primele două etape ale noului sezon, cu o victorie obţinută pe teren propriu cu CSU Târgovişte şi în deplasare la Braşov, echipei masculine de handbal i-a fost tăiat elanul duminică, în Sala Sporturilor “Romeo Iamandi”, în etapa a 3-a a Diviziei A.

 

Thumbnail Veste excelentă mai ales pentru SCM Gloria Buzău şi HC 2012 Buzău care vor evolua din toamnă pe...
Thumbnail Adrian Petre, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Fotbal Buzău a aniversat luni 37 de ani, prilej pentru...
Thumbnail După un an mai mult decât reuşit, în care au bifat un titlu de campioană judeţeană, o Supercupă...
Thumbnail Tur de campionat remarcabil pentru echipa antrenată de tânărul şi ambiţiosului Ionuţ Damir, încununat...
Thumbnail România începe să adune performanţe în patinajul artistic, o disciplină olimpică aproape străină sportivilor...

Local Breaking News

Noutăţi în transportul public local. Vor fi amenajate noi chioşcuri pentru bilete de călătorie

Trans Bus SA Buzău va înfiinţa 12 centre de unde buzoienii îşi vor putea procura tichete de călătorie ori abonamente pentru ca şoferii de autobuze să nu mai piardă vremea cu eliberarea biletelor.

Citește mai departe...

Echipamente ultramoderne de imagistică medicală vor ajunge în dotarea Spitalului Judeţean

Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău se numără printre cele 34 de unităţi sanitare din ţară care primesc echipamente medicale de ultimă generaţie.

Citește mai departe...

Publicitate

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMAGE
LUCEAFĂRUL BUCUREŞTI, „noua generaţie” A TROFEULUI ARENA BUZOIANĂ
Sâmbătă, 09 Septembrie 2017
A treia ediţie a „Trofeului Arena Buzoiană” a fost câştigată tot de o echipă bucureşteană, este vorba despre Luceafărul Noua Generaţie,... MOD_GLOBALNEWS_READ_MORE_TITLE
IMAGE
„Cocalar de Buzău”, o marcă a fotbalului buzoian recunoscută de TAS
Joi, 12 Octombrie 2017
Buzăul s-a instalat definitiv pe lista ruşinii, după ce de curând Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne, în Elveţia, a dat un... MOD_GLOBALNEWS_READ_MORE_TITLE
IMAGE
Fostul jucător al Gloriei Buzău, George Timiş, cel mai tânăr locotenent de Miliţie
Vineri, 08 Septembrie 2017
Probabil puţini cunosc faptul că la vârsta de 19 ani fostul jucător al Gloriei Buzău, George Timiş, devenea cel mai tânăr locotenent de... MOD_GLOBALNEWS_READ_MORE_TITLE
IMAGE
PAUL MIHALACHE, UN BUZOIAN, LA CURTEA REGELUI FOTBAL
Sâmbătă, 09 Septembrie 2017
Cu siguranţă, mulţi iubitori ai fotbalului autohton au observat ”dispariţia”  lui Paul Mihalache, un arbitru promiţător, cu multe... MOD_GLOBALNEWS_READ_MORE_TITLE
IMAGE
Luca Năstase, micul talent din Smeeni care i-a uimit pe englezi
Vineri, 29 Septembrie 2017
Marţi, 26 septembrie, a împlinit opt ani, şi este nepotul fostului primar din Smeeni, devenit celebru datorită pălăriei sale şi a stilului... MOD_GLOBALNEWS_READ_MORE_TITLE