Atât de aproape…

Duminică,din punct de vedere sportiv, la Buzău ar fi trebuit să fie sărbătoare. După ce în urmă cu câțiva ani era gazdă în cupele europene pentru echipele Steaua București, Dinamo București sau HCM Constanța, acum a venit rândul echipei locale de handbal feminin să își încerce

 șansa în Cupa EHF European League. Sorții însă i-au hărăzit un adversar redutabil, venit dintr-o țară extrem de avansată din punct de vedere handbalistic. În urmă cu o săptămână, franțuzoaicele de la Nantes Atlantique se impuseseră pe teren propriu cu un avans de șapte goluri ( 23-16) și aveau prima șansă la calificare.

Scorul înregistrat în Franța nu a fost însă conform cu realitatea din teren, iar fetele de la Gloria au ținut neapărat să demonstreze acest lucru în returul de pe teren propriu. După cinci minute în care au abundat erorile, de ambele părți, Andjela Janujsevic deschide scorul după o aruncare de la 7 metri. Egalarea survine după un minut și jumătate de la golul buzoienilor, autoare fiind Camille Ayglon-Saurina, imeni ala decât soția antrenorului principal. De remarcat că ambii soți Saurina au evoluat cu ceva timp în urmă și în România, la CSM București.

Buzăul încearcă o primă desprindere, ajungând la 3-1 după golurile semnate de Shteriova și Rotaru, dar De Paula și Kpodar (ultima din 7 metri) readuc egalitatea și îl determină pe antrenorul Mihăilă să ceară primul time-out. Urmează cinci minute în care cele două echipe marchează alternativ, fiecare de câte trei ori – Petrovic, Rotaru și Janujsevic (din 7 metri) pentru gazde, respectiv Knpodar (din 7 metri), Ayglon-Saurina și De Paula pentru vizitatoare. Minutul 17 aduce o aruncare de la7 metri executată de aceeași Janujsevic, dar portarul francez reușește să respingă cu un frumos reflex. La câteva secunde distanță, Gloria ratează din nou, de această dată prin Marija Shteriova.

Elevele lui Ovidiu Mihăilă trec însă repede peste aceste ratări, iar  Petrovic, Subțirică, Shteriova și Livrinikj (din 7 metri) marchează fără replică, ducând scorul la 10-6. Moment-cheie la acest scor - Djiana Ujkic recuperează un balon în fața propriului semicerc și aruncă de la mare distanță, profitând de faptul că adversarele erau în inferioritate și scoseseră portarul. Mingea însă se scurge milimetric pe lângă poarta goală, iar la faza imediat următoare, internaționala daneză Lotte Grigel aruncă prin surprindere de la șold, de la distanță, și o surprinde pe Alina Iordache, fiind astfel stabilit și scorul la pauză – 10 la 7 pentru Gloria Buzău.

 

Recunoscute pentru începutul în forță al reprizei secunde, handbalistele Gloriei nu se dezmint, iar Subțirică și Janujsevic (de două ori) duc rapid scorul la un 13-7 care începea să dea speranțe. Maubon și aceeași Grigel reducând din handicap. Avem din nou o perioadă în care cele două echipe marchează alternativ, de data aceasta de câte patru ori, prin Shteriova, Rotaru, Subțirică și Janujsevic pentru Gloria, respectiv Grigel, De Paula (de două ori) și Hagman pentru „atlanticele” lui Saurina. După ce Subțirică ratează pentru amfitrioni, Ayglon-Saurina și Kpodar (din 7 metri), respectiv Petrovic și Shteriova marchează pentru echipele lor. Vine și rândul  „căpitanului” Maubon să rateze pentru Nantes, Janjusevic marchează la poarta cealaltă, dar golurile înscrise de De Paula și Hagman îl determină pe antrenorul buzoian să ceară time-out, în minutul 47, la scorul de 20-17 pentru echipa sa. După timpul de odihnă, Janjusevic și Klikovac înscriu, dar franțuzoaicele replică bine prin De Paula și Hagman, de două ori. De altfel, fosta jucătoare a CSM București, suedeza Nathalie Hagman, a făcut o repiză secundă foarte bună, menținând echipa sa în joc.

Finalul de joc este unul incendiar. Asta pentru că Janjusevic, Iuganu, din nou Janjusevic și Klikovac marchează consecutiv, ducând scorul la un neverosimil 26-20n în favoarea echipei buzoiene. Deși echipa sa pare debusolată, antrenorul Guillaume Saurina nu se pierde cu firea, time-out-ul luat în minutul 58:45 dovedindu-se a fi o decizie foarte inspirată. Kpodar mai marchează o dată de la 7 metri și totul se năruie pentru buzoience, golul marcat pe final de internaționala Ancuța Iuganu nemaicontând decât pentru statistică.

Se termină 27-21, și dacă ar mai fi fost de joc încă trei sau cinci minute, nu se știe ce s-ar fi putut întâmpla. Din păcate, nu vom afla niciodată. La centrul terenului, asistăm la o bucurie în roz, fetele lui Nantes sărbătorind cu o horă a bucuriei, mai ceva decât la câștigarea unui trofeu. Dinclo, unele fete echipate în negru au lacrimi în ochi, conștiente fiind că au trecut pe lângă o mare șansă, după o prestație care merită apreciată. Căci nu e ușor să învingi, fie și fără să te califici, o multinațională precum Nantes Atlantique Handball, acolo unde își găsesc loc, printre altele, franțuzoaicele Ayglon-Saurina și Dancette, suedeza Hagman, poloneza Placzek, brazilianca De Paula, spanioloaica Cissokho, sârboaica Mitrovic sau daneza Grigel, toate jucătoare de bază în naționalele țării lor.

Până la urmă, oricum am analiza, rezultă o repriză decentă (prima repriză din deplasare), una foarte slabă (a doua din deplasare) și două reprize remarcabile (în meciul retur). Din nefericire, diferența înregistrată în repriza foarte slabă amintită s-a dovedit decisivă. Plus absențele în meciul retur ale unor jucătoare precum Carmen Stoleru, căpitanul obișnuit al echipei, Alina Ilie, Maria Gavrilă, Raluca Petruș  sau Ana-Maria Simion, ultimile două accidentate de ceva mai mult timp.

Aici și astfel ia sfârșit prima aventura europeană a unei echipe din Buzău. Revenim la campionatul nostru cel de toate zilele, acolo unde sfârșitul lunii ianuarie ne aduce o confruntare -șoc cu campioana, câștigătoarea Cupei și supercampioana României, SCM Râmnicu Vâlcea. Cu un ochi plângem, pentru că simțim că am fi putut mai mult. Cu celălalt însă putem zâmbi, pentru că în retur Gloria a arătat atitudine, determinare , sacrificiu, implicare  și devotament. Adică exact ceea ce a lipsit după pauză în meciul de la Nantes.

SCM GLORIA BUZĂU – NANTES ATLANTIQUE HANDBALL 27-21 (10-7)

SCM GLORIA:Iordache, Polocoșer, Ujkic, Subțirică (3 g), Rotaru (3 g), Munteanu, Cîrstea, Moldovan, Livrinikj (1 g), Mărginean, Klikovac (2 g), Moraru, Petrovic (3 g), Iuganu (2 g), Janjusevic ( 9 g), Shteriova ( 4 g). Antrenor: Ovidiu Mihăilă

NANTES ATLANTIQUE:Placzek, Fontaine-Carretero, De Paula (6 g), Hagman (4 g), Bellec, Ayglon-Saurina (3 g), Dancette, Cissokho, Ahanda, Mitrovic, Kpodar (4 g), Maubon (1 g), Godet, Grigel (3 g), Sylla, Perrot. Antrenor: Guillaume Saurina

Au arbitratMarija Ilieva și Silvana arbeska (ambele din Macedonia)

Observator: Remus Cojocaru (România)

 

(Articol: Florian NECULAI / Foto: Ciprian STERIAN)

Atletism

Marina Baboi, campioana națională în probele de 60, 100 și 200 metri, are în palmares până la vârsta de 21 de ani, 178 de medalii dintre care 133 sunt de aur.

Citește mai departe...
247 de buzoieni au căutat ajutor la Consiliul Judeţean în prima jumătate a anului

247 de buzoieni au căutat ajutor la Consiliul Judeţean în prima jumătate a anului

Potrivit raportului semestrial al Consiliului Judeţean Buzău privind activitatea de soluţionare a petiţiilor în perioada ianuarie – iulie 2020, în perioada menţionată s-au înregistrat 64 de petiţii. Dintre acestea, 45 petiţii au fost de competenţa Consiliului Judeţean Buzău,

Consiliul Judeţean a semnat autorizaţia de construire pentru ca magistrala de gaze să ajungă la Mărăcineni

Consiliul Judeţean a semnat autorizaţia de construire pentru ca magistrala de gaze să ajungă la Mărăcineni

Proiectul de dezvoltare ambiţios, privind extinderea reţelei de alimentare cu gaze naturale în zonele rurale, cel mai complex pe care îl poate cunoaşte judeţul Buzău după 1990, a făcut, zilele trecute, noi paşi importanţi.

Administrator public, o nouă funcţie în organigrama Consiliului judeţean Buzău

Administrator public, o nouă funcţie în organigrama Consiliului judeţean Buzău

Viitorul Consiliu Judeţean va avea un administrator public după ce aleşii judeţeni şi-au dat acordul pentru înfiinţarea funcţiei respective. Acesta se va ocupa de relaţia cu instituţiile statului şi de alte sarcini care îi vor fi delegate direct de către viitorul preşedinte al Consiliului Judeţean.

 

Thumbnail Echipa de fotbal seniori a Sport Club Municipal Gloria Buzău şi-a reluat pregătirile pe 15 iunie....
Thumbnail Împrumutat un sezon la CSM Focşani, Ciprian Petre revine la gruparea din Crâng, acesta urmând să se...
Thumbnail Unul dintre jucătorii importanţi, care semnau în iarnă cu SCM Gloria Buzău, era fundaşul Mihai Cătălin...
Thumbnail Fotbalul se restartează la SCM Gloria Buzău. Ilie Stan a sunat adunarea pentru pregătirea noului...
Thumbnail După trei luni de „carantină”, fotbalul buzoian, prin echipa SCM Gloria Buzău, îşi reintră în...

Local Breaking News

Lucrările la drumul spre Bisoca se desfăşoară în ritm susţinut

Lucrările pe drumul care asigură accesul spre o zonă pitorească a judeţului Buzău se desfăşoară în ritm susţinut. Modernizarea drumului Vintilă Vodă – Săruleşti – Bisoca continuă cu execuţia pilonilor pentru consolidarea terenului. Zona este una predispusă la alunecări de teren, astfel că astfel de lucrări sunt necesare pentru ca terasamentul să nu mai aibă de suferit ulterior.

Citește mai departe...

Geoparcul „ȚINUTUL BUZĂULUI”, încă un pas spre statutul de Geoparc UNESCO!

Județul Buzău este la un pas de a obține o recunoaștere extrem de importantă a frumuseților locului, o recunoaștere care ar putea aduce în ținuturile de poveste ale Buzăului un număr însemnat de turiști. După ani întregi de muncă, reprezentanții 

Citește mai departe...

Publicitate

 

 

 

 

 

 

 
IMAGE
Ilie Stan, antrenorul Gloriei Buzău: “Am avut oferte, dar nu am vrut să plec”
Miercuri, 15 Aprilie 2020
Ilie Stan (52 de ani) a fost un antrenor curtat în ultimele luni. Principalul echipei SCM Gloria Buzău a avut oferte de la mai multe cluburi, din... MOD_GLOBALNEWS_READ_MORE_TITLE
IMAGE
Gloria, stop joc în acest sezon
Joi, 14 Mai 2020
- Primele șase echipe din Liga 2 merg în play-off cu punctele obținute în 24 de etape înjumătățite; - Echipele de pe locurile 7-18, printre... MOD_GLOBALNEWS_READ_MORE_TITLE
IMAGE
FRF a decis anularea competițiilor de copii și juniori
Vineri, 01 Mai 2020
Până să ia o decizie în privința continuării sau nu a campionatelor Liga 1, 2 și 3, Federația Română de Fotbal a decis, miercuri, 29... MOD_GLOBALNEWS_READ_MORE_TITLE
IMAGE
,,Sunt pe viaţă fanul tău!”, imnul Gloriei Buzău (versuri)
Sâmbătă, 04 Mai 2019
Imnul SCM Gloria Buzău a fost lansat oficial în cadrul unei conferinţe de presă, susţinută la sediul clubului din Crâng. Prezenţi au fost –... MOD_GLOBALNEWS_READ_MORE_TITLE
IMAGE
Luceafărul Buzău, la a treia promovare în Liga I la futsal!
Luni, 01 Iunie 2020
Futsalul a devenit foarte popular la Buzău în ultimii ani. Sala Sporturilor „Romeo Iamandi” nu e doar fieful echipelor de hadbal de primă... MOD_GLOBALNEWS_READ_MORE_TITLE