Cum va fi gestionată situația în handbalul românesc, dacă pandemia de coronavirus va afecta din nou întrecerile? Federația Română de Handbal a pregătit un Regulament pentru cazuri de forță majoră

În plină pandemie de coronavirus și având în față și exemplul din sezonul trecut, Federația Română de Handbal a pregătit un Regulament pentru cazuri de forță majoră. Titlul la sfârșitul unui sezon se va acorda dacă s-au disputat peste 50%+1 din etapele programate inițial.

 

Federația Română de Handbal a pregătit un Regulament pentru cazuri de forță majoră, astfel încât să nu mai existe precedente precum cele din primăvară

Criza sanitară la nivel global a dat peste cap handbalul în sezonul 2019-2020. Calificările pentru Jocurile Olimpice au fost amânate, cupele europene au fost anulate (cu excepția turneului Final Four al Ligii Campionilor masculin), iar în competițiile interne s-au luat decizii diferite de la o țară la alta în privința ierarhiilor finale. Unele națiuni au încheiat campionatele cu acordare de titlu, altele nu, cum a fost și cazul României. Doar în Belarus s-a jucat aproape până la final, dar acolo a fost un caz particular.

În România a fost foarte multă agitație în privința închiderii de sezon, în special la feminin, acolo unde SCM Rm. Vâlcea și CSM București au fost la egalitate de puncte, „tigroaicele” având și un meci mai puțin disputat, o restanță cu AHCM Slobozia. În cele din urmă, Consiliul de Administrație a votat pentru închiderea sezonului după clasamentul existent în momentul întreruperii sezonului, cu Vâlcea – locul 1, grație unui gol în plus la golaveraj.

CSM București s-a simțit dezavantajată, nu mai reluăm discuțiile din luna mai, cert este că de această dată Federația Română de Handbal a pregătit un regulament și pentru „Situații Speciale”. Mai ales că pandemia de coronavirus nu a trecut și nu este exclus ca și ediția 2020-2021 să fie perturbată de acest factor.

Așadar, în cazuri de forță majoră, gen epidemii, război, etc, în care competiția nu se poate desfășura, propunerile sunt următoarele:

În Ligile Naționale, în cazul în care competițiile se întrerup și nu se mai pot relua până la data stabilită de EHF pentru transmiterea clasamentelor/echipelor calificate în cupele europene, clasamentele se va întocmi folosind criteriile de departajare finală (adițiune de puncte, meciuri directe, golaveraj, etc).

În cazul în care vor exista echipe aflate la egalitate de puncte, dar număr diferit de meciuri, clasamentul se va întocmi calculând coeficientul rezultat din împărțirea numărului de puncte la numărul de meciuri disputate.

Titlul va fi acordat dacă s-au disputat peste 50%+1 din etapele programate inițial. Echipele clasate pe locurile 16, 15, 14 și 13 vor retrograda direct în Divizia A.

Regulile U21 și U23: Se va calcula media de minute în raport cu numărul de etape disputate de fiecare echipă. Media trebuie să fie mai mare sau egală cu 10  minute, respectiv cu 30 de minute.

În cazul în care competiția nu poate începe la data stabilită inițial sau se întrerupe pentru o perioadă de timp și nu mai pot fi reprogramate toate etapele rămase de disputat, întâi se vor desfășura meciurile restante, astfel încât toate echipele să aibă număr egal de jocuri. Apoi, etapele se vor derula în ordinea programării inițiale, care se pot programa până la Cupa României. În cazul în care nu vor putea fi programate toate meciurile restante și vor exista echipe aflate la egalitate de puncte dar cu număr diferit de meciuri, clasamentul se va întocmi calculând coeficientul rezultat din împărțirea numărului de puncte la numărul de meciuri disputate.

 

În ce condiții se renunță la Play Off/Play Out în Liga Zimbrilor

În Liga Zimbrilor, dacă întrecerea se întrerupe înainte de începerea Play Off/Play Out, clasamentul se va întocmi folosind criteriile de departajare finală. Dacă întrecerea se întrerupe după începerea Play Off/Play Out, clasamentul cu care se va încheia Liga Zimbrilor va fi cel înregistrat la finalizarea sezonului regulat (tur/retur). Titlul se va acorda dacă s-au disputat peste 50%+1 din etapele programate inițial în sezonul regulat (tur/retur).

De asemenea, în cazul în care competiția nu poate începe la data stabilită inițial sau se întrerupe pentru o perioadă de timp și nu mai pot fi reprogramate toate etapele rămase de disputat, Liga Zimbrilor se va desfășura în sistemul tur/retur, cu renunțare la Play Off-Play Out.

Federația Română de Handbal va programa competițiile având ca prioritate, în ordine:

Competiții europene oficiale pentru cluburi și loturi naționale

Ordinea de încheiere a competițiilor: Liga Națională-masculin și feminin și Divizia A, Baraj de promovare, Cupa României

Final Four-ul Cupei României și (eventual) turneul tururilor rămase restante se vor programa în săptămâna de dinaintea datei stabilite de EHF pentru transmiterea clasamentului final/echipelor participante în cupele europene.

Dacă echipe care participă la Barajul de promovare sunt angrenate și în Cupa României, se respectă ordinea menționată anterior.

Dacă nu sunt echipe angrenate și în Cupa României și în Barajul de promovare, turneele pot fi organizate în aceeași perioadă.

Totodată, Federația Română de Handbal a luat în calcul și posibilitatea ca sezonul să nu înceapă la datele anunțate inițial ori întrecerile să fie întrerupăte. Astfel, reprogramarea meciurilor la toate categoriile competiționale se poate face începând cu:

7 zile de la momentul la care este posibilă reînceperea antrenamentelor specifice în sală, în cazul în care competițiile nu au început la datele stabilite sau au fost întrerupte pentru o perioadă mai mică de 1 lună și sportivii s-au putut pregăti în spații deschise cu minim 10 zile înainte de intrarea în sală.

14 de zile de la momentul la care este posibilă reînceperea antrenamentelor specifice în sală, în cazul în care competițiile nu au început la datele stabilite sau au fost întrerupte pentru o perioadă mai mică de 1 lună și sportivii nu s-au putut pregăti în spații deschise minim 10 zile.

21 de zile de la momentul reînceperii antrenamentelor specifice în sală, în cazul în care competițiile au fost întrerupte pentru o perioadă mai mare de 1 lună și sportivii s-au putut pregăti în spații deschise cu minim 10 zile înainte de intrarea în sală.

28 de zile de la momentul reînceperii antrenamentelor specifice în sală, în cazul în care competițiile au fost întrerupte pentru o perioadă mai mare de 1 lună și sportivii s-au putut pregăti în spații deschise cu minim 10 zile înainte de intrarea în sală.

Toate aceste propuneri vor fi supuse aprobărilii Consiliului de Administrație în ședința din 30 iulie.

(Sursa: Marius Huţu – prosport.ro)

Atletism

Marina Baboi, campioana națională în probele de 60, 100 și 200 metri, are în palmares până la vârsta de 21 de ani, 178 de medalii dintre care 133 sunt de aur.

Citește mai departe...
247 de buzoieni au căutat ajutor la Consiliul Judeţean în prima jumătate a anului

247 de buzoieni au căutat ajutor la Consiliul Judeţean în prima jumătate a anului

Potrivit raportului semestrial al Consiliului Judeţean Buzău privind activitatea de soluţionare a petiţiilor în perioada ianuarie – iulie 2020, în perioada menţionată s-au înregistrat 64 de petiţii. Dintre acestea, 45 petiţii au fost de competenţa Consiliului Judeţean Buzău,

Consiliul Judeţean a semnat autorizaţia de construire pentru ca magistrala de gaze să ajungă la Mărăcineni

Consiliul Judeţean a semnat autorizaţia de construire pentru ca magistrala de gaze să ajungă la Mărăcineni

Proiectul de dezvoltare ambiţios, privind extinderea reţelei de alimentare cu gaze naturale în zonele rurale, cel mai complex pe care îl poate cunoaşte judeţul Buzău după 1990, a făcut, zilele trecute, noi paşi importanţi.

Administrator public, o nouă funcţie în organigrama Consiliului judeţean Buzău

Administrator public, o nouă funcţie în organigrama Consiliului judeţean Buzău

Viitorul Consiliu Judeţean va avea un administrator public după ce aleşii judeţeni şi-au dat acordul pentru înfiinţarea funcţiei respective. Acesta se va ocupa de relaţia cu instituţiile statului şi de alte sarcini care îi vor fi delegate direct de către viitorul preşedinte al Consiliului Judeţean.

 

Thumbnail Echipa de fotbal seniori a Sport Club Municipal Gloria Buzău şi-a reluat pregătirile pe 15 iunie....
Thumbnail Împrumutat un sezon la CSM Focşani, Ciprian Petre revine la gruparea din Crâng, acesta urmând să se...
Thumbnail Unul dintre jucătorii importanţi, care semnau în iarnă cu SCM Gloria Buzău, era fundaşul Mihai Cătălin...
Thumbnail Fotbalul se restartează la SCM Gloria Buzău. Ilie Stan a sunat adunarea pentru pregătirea noului...
Thumbnail După trei luni de „carantină”, fotbalul buzoian, prin echipa SCM Gloria Buzău, îşi reintră în...

Local Breaking News

Lucrările la drumul spre Bisoca se desfăşoară în ritm susţinut

Lucrările pe drumul care asigură accesul spre o zonă pitorească a judeţului Buzău se desfăşoară în ritm susţinut. Modernizarea drumului Vintilă Vodă – Săruleşti – Bisoca continuă cu execuţia pilonilor pentru consolidarea terenului. Zona este una predispusă la alunecări de teren, astfel că astfel de lucrări sunt necesare pentru ca terasamentul să nu mai aibă de suferit ulterior.

Citește mai departe...

Geoparcul „ȚINUTUL BUZĂULUI”, încă un pas spre statutul de Geoparc UNESCO!

Județul Buzău este la un pas de a obține o recunoaștere extrem de importantă a frumuseților locului, o recunoaștere care ar putea aduce în ținuturile de poveste ale Buzăului un număr însemnat de turiști. După ani întregi de muncă, reprezentanții 

Citește mai departe...

Publicitate

 

 

 

 

 

 

 
IMAGE
Ilie Stan, antrenorul Gloriei Buzău: “Am avut oferte, dar nu am vrut să plec”
Miercuri, 15 Aprilie 2020
Ilie Stan (52 de ani) a fost un antrenor curtat în ultimele luni. Principalul echipei SCM Gloria Buzău a avut oferte de la mai multe cluburi, din... MOD_GLOBALNEWS_READ_MORE_TITLE
IMAGE
Gloria, stop joc în acest sezon
Joi, 14 Mai 2020
- Primele șase echipe din Liga 2 merg în play-off cu punctele obținute în 24 de etape înjumătățite; - Echipele de pe locurile 7-18, printre... MOD_GLOBALNEWS_READ_MORE_TITLE
IMAGE
FRF a decis anularea competițiilor de copii și juniori
Vineri, 01 Mai 2020
Până să ia o decizie în privința continuării sau nu a campionatelor Liga 1, 2 și 3, Federația Română de Fotbal a decis, miercuri, 29... MOD_GLOBALNEWS_READ_MORE_TITLE
IMAGE
,,Sunt pe viaţă fanul tău!”, imnul Gloriei Buzău (versuri)
Sâmbătă, 04 Mai 2019
Imnul SCM Gloria Buzău a fost lansat oficial în cadrul unei conferinţe de presă, susţinută la sediul clubului din Crâng. Prezenţi au fost –... MOD_GLOBALNEWS_READ_MORE_TITLE
IMAGE
Luceafărul Buzău, la a treia promovare în Liga I la futsal!
Luni, 01 Iunie 2020
Futsalul a devenit foarte popular la Buzău în ultimii ani. Sala Sporturilor „Romeo Iamandi” nu e doar fieful echipelor de hadbal de primă... MOD_GLOBALNEWS_READ_MORE_TITLE