Buzăul, în topul județelor cu promovabilitate bună în Liga 3!

Federaţia Română de Fotbal a făcut o analiză cu reacții și concluzii, dedicată parcursului echipelor în primul lor sezon de Liga 3, pe ultimul deceniu. Din ce județe vin cele mai multe echipe? Care sunt cele mai performante? Ce echipe au reușit parcursuri de top?

În fiecare an din ultimul deceniu, 21 de echipe reprezentând asociațiile județene și AMFB pot face saltul de la Liga 4, prin baraj, spre Liga 3. Analiza dorește să răspundă mai multor întrebări legate de contextul parcursului și să configureze, totodată, o dezbatere eficientă în jurul subiectului.

BUZĂU– UN MODEL DE VIZIUNE INTEGRATĂ

Președinte AJF Buzău din 2015, Adrian Petre se mândrește cu faptul că 3 din cele 5 reprezentante ale județului în analiză provin din perioada mandatului său. Mai mult, cele trei sunt și echipele care au punctat consistent cu mediile lor, ducând județul în top! Olimpia Rm. Sărat (2015/16 – 2,34 p), Metalul Buzău (2017/18 – 1,92 p) și SCM Gloria Buzău (2018/19 – 2,6 p). Celelalte două echipe, Partizanul Merei și ABC Stoicescu.

- Domnule președinte, cum a evoluat fotbalul județean în ultimele sezoane? O Liga 4 puternică furnizează premisele performanței în Liga 3, spun colegii dumneavoastră.

- În primul rând, am creat condiții organizatorice foarte bune și cadru normativ clar. Apoi, investițiile în infrastructură, avem cele mai multe baze sportive cu scaune, e condiție obligatorie la L4 și sunt furnizate de AJF! Condițiile de participare rivalizează cu cele de la L3, sunt obligatorii două echipe de juniori! Avem cele mai multe competiții pentru fotbal juvenil, toate fără taxe pentru echipe, deci pepiniera e asigurată.

- Cât contează specificul local în evoluție?

- Eu cred că foarte mult! În plus, echipele au obligativitatea la L4 și L5 să folosească 6 jucători din localitate. Sunt banii comunităților, iar 90% dintre echipe sunt susținute de consilii locale sau primării, finanțarea trebuie să se întoarcă în comunitate.

- Mai departe, care a fost particularitatea fiecăreia din echipele care au puncat masiv în analiza noastră?

- Olimpia Rm. Sărat a mizat inițial pe veterani, apoi a schimbat strategia spre copiii din județ și a devenit o forță. Avem 4 stadioane în oraș, realizate inclusiv cu sprijinul FRF, sunt mândru de această echipă. La fel de Metalul Buzău, care din acest an are grupe de juniori la toate categoriile de vârstă și se anunță o forță la acest capitol! Gloria e o echipă-fanion, trebuie să devină pepinieră județeană, sperăm să treacă în domeniul privat pentru o evoluție către Liga 1.

- Care este viziunea pe care o aveți pentru viitor?

- Fotbalul la nivel județean să devină o pepinieră pentru Liga 3, iar ce e mai sus să devină pepinieră pentru întreg fotbalul românesc. Și o echipă în Liga 1! Prin estomparea șocului promovării în Liga 3, prin reforme gândite împreună cu FRF, vom putea să ne extindem viziunea. Avem bazele și pentru un campionat școlar regulat, până la finalizarea liceului, în parteneriat cu ISJ Buzău. Vrem să triplăm numărul practicanților de fotbal din județ!

 

Dar iată reperele analizei realizate de FRF:

*Ultimele 10 sezoane din L3. Un interval de timp suficient de amplu pentru date concludente, începând cu sezonul 2009/10 și încheind cu 2018/19, ultimul încheiat prin desfășurarea tuturor partidelor.

*Primul sezon de L3 al echipei. Pentru că e unul din salturile majore din fotbalul nostru, o trecere spre profesionism, dueluri și deplasări dincolo de limitele județului, implicând eforturi sportive, financiare, manageriale. Barajul reprezintă un duel, pe când un sezon în L3 oferă o perspectivă mult mai complexă. Acest indicator implică o viziune pe termen lung din partea clubului.

*Sezon complet în L3. Am exclus echipele care s-au retras pe parcursul primului sezon, pentru că ne dorim să evaluăm doar performanța și factorii ei la acest nivel. Au fost luate în calcul rezultatele obținute doar în sistemul regulat, fără meciurile din baraje sau mini-turnee pentru promovarea în L2 sau evitarea retrogradării.

*Reprezentante din L4. Doar echipele care au venit din L4, au ajuns la barajul pentru promovare în L3 și au trecut de această etapă, obținând firesc dreptul de promovare. Se respectă astfel circuitul firesc al ascensiunii și al evoluției echipei.

Au fost evaluate doar echipele care nu au fuzionat, nu au cedat locul și nu și-au schimbat județul de proveniență după promovare.

Sunt incluse echipele care au continuat sub altă denumire, inclusiv cele care au continuat cu altă denumire în altă localitate din județ (Bucovina Frătăuții Noi devenită Bucovina Rădăuți etc.)

Un club care se integrează în criteriile de mai sus este, implicit, un club care respectă competiția, cu o viziune pe termen mediu și lung, conturând condiții de performanță sportivă și organizatorică.

PODIUM REPREZENTĂRI ÎN L3: BANAT, CRIȘANA, MUNTENIA

Un clasament al asociațiilor județene și municipale în baza numărului de sezoane în care echipele lor au promovat și încheiat ulterior primul sezon de Liga 3 ne oferă o imagine relevantă despre nivelul competiției L4 din acel județ, dincolo de performanța individuală și viziunea specifică acelui club merituos.

Iată, așadar, județele de top pentru ultimul deceniu în Liga 3, la debut:

Vom analiza ulterior și situația județelor cu maximum 2 sezoane de reprezentare, dar până atunci putem evidenția câteva prime concluzii din topul de mai sus:

*Zona Moldovei este cea mai slab reprezentată, cel mai bine plasat județ fiind Suceava (5 echipe)

*Nivelul populației nu este determinant. Arad este pe locul 2 aici, dar pe locul 20 ca populație a județului, iar Timiș abia pe locul 5. Bucureștiul, lider ca populație, nu e în top 20 ca reprezentare.

*Diferențe relativ mici la vârf. Avân în vedere intervalul de 10 sezoane, diferențele nu sunt uriașe între cele mai reprezentate județe. Topul se poate schimba prin reprezentarea într-un singur sezon.

 

ECHIPE MAI MULTE ȘI MAI BUNE DIN LIGA 4 SPRE LIGA 3

În fiecare sezon, maximum 21 de echipe au putut promova din L4 și să încheie primul sezon de L3, făcând parte astfel din analiză (42 de echipe la baraj). Un grafic inedit evidențiază cum a evoluat în ultimul deceniu numărul celor care au promovat și apoi au parcurs un sezon complet în eșalonul superior.

Trend ascendent începând din 2014. Tot mai multe echipe reușesc în ultimii ani să încheie primul lor sezon în L3, prin creșterea calității competiției la L4 și proiectele FRF de susținere a acestora și dezvoltare a competiției. “Sincopa” 2016/17 se justifică prin faptul că 6 câștigătoare de baraj care nu s-au înscris în L3, și nu prin retragerea unui număr semnficativ de echipe din competiție după startul acesteia.

În aceeași măsură este relevant graficul care evidențiază media de puncte obținute de echipele venite din L4 în primul lor sezon de Liga 3, încheiat.

Observăm, astfel, nu doar că tot mai multe echipe de la nivel județean reușesc să finalizeze primul lor sezon în Liga 3 începând din 2014, ci și o creștere semnificativă a nivelului sportiv al acestora.

Echipele care vin din L4 reușesc să obțină tot mai multe puncte în eșalonul superior. Iar această concluzie trebuie interpretată și în contextul temporal recent dominat de ascensiunea spre eșaloanele superioare a cluburilor de tradiție sau din orașe de tradiție fotbalistică .

“CERTIFICAREA PENTRU LIGA 3 VA CONSOLIDA EVOLUȚIA”

Din postura de Manager Competiții FRF, Felix Grigore interpretează graficele din analiza noastră în contextul parcursului de transformare pe care toată zona competițională l-a urmat în ultimii ani.

“Aceste trenduri evidente sunt precum scorul unei partide de fotbal. Privim tabela de marcaj și ne bucurăm, dar trebuie să aprofundăm cu apreciere ce a determinat rezultatul. Adică evoluția nivelului sportiv și managerial al echipelor, evoluția calitativă a competițiilor județene și reformele pe care FRF le-a făcut pentru stabilitate și dezvoltare în Liga 3”, apreciază acesta.

- Să abordăm pas cu pas concluziile. Mai multe echipe din L4 reușesc anual să se înscrie și să încheie cu bine Liga 3.

- E clar că schimbarea de viziune și de practici în managementul asociațiilor județene a ajutat la creșterea competițiilor locale, printre multe alte efecte pozitive. În plus, FRF încearcă permanent să sprijine echipele din Liga 3, de la reducerea taxelor și vizelor, până la campanii de asistență cu materiale sportive și de antrenament. Încercăm să facem tot mai ușor pasul pe care cluburile noi îl fac în urma performanței lor sportive.

- Este nu doar o creștere numerică, ci și a performanței în primul lor sezon de L3. Cum putem explica faptul că nou-promovatele strâng tot mai multe puncte?

- Pe de o parte e meritul echipelor care vin din L4 cu gândul de a ajunge cât mai repede în L2 sau chiar L1, cu investiții solide și viziune pe termen lung. Pe de altă parte, Liga 3 a devenit o competiție cu ambiții și orgolii pozitive, vizibilită și importanță. Campaniile de comunicare, lansarea propriei identități – toate au consolidat cadrul.

- Cum vor influența aceste realități condițiile de certificare pentru participarea la Liga 3?

- Este etapa de dezvoltare solicitată de cluburi și a cărei implementare am dezbătut-o împreună. Condițiile au menirea să furnizeze o competiție mai solidă, cu cât mai puține echipe retrase, să promoveze cluburile cu viziune strategică a performanței pe termen lung și să confere siguranță financiară jucătorilor și antrenorilor. Acestea punctează zona sportivă, administrativă, de infrastructură, de personal, juridică și financiară. Sunt o radiografie în beneficiul fiecărui club și a competiției per ansamblu.

- Ce configurează obiectivele acestui proces de certificare, inclusiv pentru nou-promovate?

- Cele 5 obiective ne oferă imaginea clară a unui fotbal solid și performant pe care ni-l dorim toți la Liga 3. Având în vedere specificul eșalonului, sunt necesare atenția prioritară spre formarea tinerilor jucători, îmbunătățirea continuă a standardelor de organizare și funcționare a cluburilor, adaptarea infrastructurii la un nivel corespunzător, introducerea unui nivel de disciplină financiară și raționalitate în gestionarea resurselor, seriozitate în achitarea la termen a tuturor angajamentelor financiare.

 

(Sursa: www.frf.ro)

Atletism

Marina Baboi, se află printre primii sportivi buzoieni reveniţi la antrenamente. Odată cu ridicarea stării de urgenţă, atleții din loturile olimpice și naționale şi-au reluat pregătirile pe pistă.

Citește mai departe...
„CUPA SATELOR” a demarat şi la Buzău

„CUPA SATELOR” a demarat şi la Buzău

Dedicată copiilor U13 din satele şi comunele României, competiţia care a debutat pe 1 octombrie este organizată de Federaţia Română de Fotbal prin Asociaţiile Judeţene de Fotbal, în parteneriat cu Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.

COPIII “GENERALULUI”, ÎN FAZA PE JUDEŢ

COPIII “GENERALULUI”, ÎN FAZA PE JUDEŢ

O nouă etapă din competiţia “Cupa Satelor“ s-a desfăşurat vineri, pe terenul de la Merei. Dacă în prima grupă echipa din Valea Râmnicului câştigase grupa E şi implicit calificarea la faza judeţeană, de acesată dată elevii profesorului Claudiu Ionescu au fost cei care au triumfat.

Lanurile şi Zărneşti, la pas,  Limpeziş şi Săgeata, cu emoţii

Lanurile şi Zărneşti, la pas, Limpeziş şi Săgeata, cu emoţii

Asociaţia Judeţeană de Fotbal Buzău a programat miercuri sferturile de finală ale fazei judeţene a Cupei României, două echipe obţinând calificarea în semifinale la pas şi alte două cu emoţii.

 

 

Thumbnail Echipa de fotbal seniori a Sport Club Municipal Gloria Buzău şi-a reluat pregătirile pe 15 iunie....
Thumbnail Împrumutat un sezon la CSM Focşani, Ciprian Petre revine la gruparea din Crâng, acesta urmând să se...
Thumbnail Unul dintre jucătorii importanţi, care semnau în iarnă cu SCM Gloria Buzău, era fundaşul Mihai Cătălin...
Thumbnail Fotbalul se restartează la SCM Gloria Buzău. Ilie Stan a sunat adunarea pentru pregătirea noului...
Thumbnail După trei luni de „carantină”, fotbalul buzoian, prin echipa SCM Gloria Buzău, îşi reintră în...

Local Breaking News

Asfaltări masive în nordului judeţului

Preşedintele Neagu anunţă încă o etapă importantă de asfaltări, anul acesta cele mai mari şantiere fiind organizate pe drumurile din nordul judeţului. Odată reabilitate şi modernizate drumurile, se va putea vorbi inclusiv despre relansarea domeniului turismului

Citește mai departe...

Proiect european de patru milioane de lei, la Consiliul Judeţean Buzău

Un proiect de aproape patru milioane de lei pentru reducerea birocrației și simplicarea procedurilor în cadrul Consiliului Județean Buzău a primit finanțare din fonduri europene. Anunțul privind semnarea contractului a fost făcut luni de Ministerul Lucrărilor Publice,

Citește mai departe...

Publicitate

 

 

 

 

 

 

 
IMAGE
Ilie Stan, antrenorul Gloriei Buzău: “Am avut oferte, dar nu am vrut să plec”
Miercuri, 15 Aprilie 2020
Ilie Stan (52 de ani) a fost un antrenor curtat în ultimele luni. Principalul echipei SCM Gloria Buzău a avut oferte de la mai multe cluburi, din... MOD_GLOBALNEWS_READ_MORE_TITLE
IMAGE
Gloria, stop joc în acest sezon
Joi, 14 Mai 2020
- Primele șase echipe din Liga 2 merg în play-off cu punctele obținute în 24 de etape înjumătățite; - Echipele de pe locurile 7-18, printre... MOD_GLOBALNEWS_READ_MORE_TITLE
IMAGE
FRF a decis anularea competițiilor de copii și juniori
Vineri, 01 Mai 2020
Până să ia o decizie în privința continuării sau nu a campionatelor Liga 1, 2 și 3, Federația Română de Fotbal a decis, miercuri, 29... MOD_GLOBALNEWS_READ_MORE_TITLE
IMAGE
,,Sunt pe viaţă fanul tău!”, imnul Gloriei Buzău (versuri)
Sâmbătă, 04 Mai 2019
Imnul SCM Gloria Buzău a fost lansat oficial în cadrul unei conferinţe de presă, susţinută la sediul clubului din Crâng. Prezenţi au fost –... MOD_GLOBALNEWS_READ_MORE_TITLE
IMAGE
Luceafărul Buzău, la a treia promovare în Liga I la futsal!
Luni, 01 Iunie 2020
Futsalul a devenit foarte popular la Buzău în ultimii ani. Sala Sporturilor „Romeo Iamandi” nu e doar fieful echipelor de hadbal de primă... MOD_GLOBALNEWS_READ_MORE_TITLE