Cristian Avram a apărat poarta Moldovei în preliminariile cu Austria

Portarul echipei FC Buzău, basarabeanul Cristian Avram, a bifat miercuri cea de-a patra prezenţă în tricoul naţionalei de fotbal a Republicii Moldova. Din păcate, Cristian, care este şi goalkeeperul formaţiei din Crâng, a fost nevoit să scoată balonul de două ori 

 din plasa porţii sale, în disputa pe care Moldova pierdut-o la Chişinău, 0 la 2, în faţa Austriei, partidă din cadrul preliminarilor pentru Campionatul Mondial din 2022. Cristian Avram evoluează din vara acestui an la echipa fanion a judeţului, FC Buzău, deocamdată cu titlu de împrumut de la echipa basarabeană din Hînceşti, Petrocub. 

 

Cota de piaţă

La finalul anului 2020, Cristian Avram era pe locul 3 în topul portarilor din Divizia Naţională a Republicii Moldova. Potrivit datelor oferite de compania InStat, goalkeeper-ul clubului Petrocub Hînceşti a acumulase 211,8 puncte (indice care reprezintă toate acţiunile pozitive ale jucătorului în timpul meciurilor). Avram era devansat doar de Emil Tîmbur (Milsami Orhei) cu 217,9 puncte şi Zvonimir Mikulic (Sheriff Tiraspol) cu 223,57. Avram era liderul campionatului la numărul de meciuri fără gol încasat – 13. El a avut şi o serie de 5 partide jucate „la zero” (etapele 14-18). 

Selecţii din interviul acordat, anul trecut, portalului Federaţiei Moldovene de Fotbal

„Sunt meritele întregii echipe. Cu toţii am depus efort, am muncit pentru a obţine aceste rezultate. S-au jucat, însă, puţin mai mult de jumătate de meciuri. Cred că e prea devreme de bătut din palme şi de băut şampanie. Sunt foarte multe meciuri înainte şi sunt mai importante. E plăcut că nu încasezi şi vrei să prelungeşti seria”,spunea la acel moment goalkeeperul care apără în prezent culorile grupării din Crâng, despre propria imagine reflectată în paragraful de mai sus. 

De fapt, Cristian Avram a ştiut încă din copilărie că va fi portar. Locul de joacă i-a fost drumul de lângă casă. Totul era foarte uşor de organizat. Cristian punea două pietre la distanţa de trei paşi şi era gata să apere acel spaţiu improvizat. 

 „Pasiunea pentru acest sport a apărut o dată ce am înţeles ce-i aia minge de fotbal. Foarte repede mi-am dat seama că îmi place să prind mingea şi să o ţin lângă mine mai mult decât să o lovesc. Aşa a fost de la bun început, de când jucam în drum. Se spune că nu devii portar, ci te naşti portar. Cred că aşa a fost şi în cazul meu”. 

Idolul lui Cristian Avram este legendarul Gianluigi Buffon. Are şi o poză cu renumitul italian, la vârsta de 10 ani, la un hotel din capitală, unde era cazată naţionala Italiei înaintea meciului cu selecţionata Moldovei în septembrie 2004 (partidă din preliminariile Campionatului Mondial 2006). Înaintea unui meci important, sau atunci când are nevoie de inspiraţie, Cristi priveşte poza cu Gianluigi.

 „Aveam 10 ani. Îmi dădeam seama de valoarea acestui om legendar. Ştiam că va fi o amintire pe viaţă, dar abia acum înţeleg cât de importantă a fost această întâlnire scurtă cu Gigi”.  

Cristian vine dintr-o familie sportivă. Tatăl lui, Sergiu Avram, maestru în sport la judo, îşi dorea nespus de mult ca cel puţin unul dintre cei doi copii să meargă pe urmele lui. Nu a fost să fie. Fratele mai mare al lui Cristian, Eduard, a fost şi el fotbalist (a jucat pe post de fundaş la Academia, CF Ungheni, Sfîntul Gheorghe Suruceni). Cristian îl admira pe fratele său şi se bucura de fiecare dată când avea ocazia să joace fotbal cu el. 

Totodată, cel mai înflăcărat suporter al băieţilor este... mama. Elena Avram era cea care le făcea programul copiilor şi avea grijă ca ei să mănânce bine şi să se odihnească, atunci când aceştia veneau acasă de la antrenamente sau competiţii. 

Cristian Avram este discipolul lui Anatoli Rîbac, primul său antrenor la Zimbru Chişinău. Totuşi, portarul s-a lansat în fotbalul mare la Academia Chişinău, formaţie la care a debutat la 18 ani. 

„Am amintiri foarte plăcute de la Academie, deoarece la acea echipă am debutat în Divizia Naţională şi de acolo am fost convocat la selecţionata de tineret, pentru două campanii preliminare. La Academie, colectivul era format din fotbalişti tineri, iar cu mulţi dintre ei am trecut apoi şi pe la alte echipe. Evident, cu unii am legături foarte strânse. Nicolae Cebotari, de exemplu, este unul dintre cei mai buni prieteni ai mei”.

După 5 sezoane la Academia (96 de meciuri), Cristian Avram a jucat la Dacia Chişinău, Dinamo-Auto Tiraspol şi Petrocub. În 2020, a cucerit Cupa Moldovei Orange cu echipa sa. În finală, Petrocub a învins pe Sfîntul Gheorghe Suruceni cu 5-3 la penalty-uri (după timpul regulamentar şi prelungiri a fost 0-0), iar Cristian a respins una dintre loviturile de pedeapsă. 

„La acel moment, nu realizam că am reuşit să obţinem Cupa. A fost un vis devenit realitate.”

Cristian Avram şi-a împlinit visul de a juca în echipa mare la Naţionala Moldovei, după ce şi-a reprezentat ţara în tricoul selecţionatelor de juniori şi tineret. 

„Perioada petrecută la echipele naţionale de tineret a fost deosebită. Indiferent de echipă, U-17, U-19 sau U-21, au fost meciuri pe care le-am aşteptat mereu, dar care au trecut foarte repede. Le mulţumesc tuturor antrenorilor care m-au convocat la lot, pentru că am în bagajul meu aşa o experienţă şi, desigur, momente de neuitat”,a încheiat Cristian Avram interviul acordat, la finalul anului trecut, pentru site-ul Federaţiei Moldovene de Fotbal (Foto: fmf.md).

Atletism

Marina Baboi, cea mai bună atletă din România în probele de 100 și 200 m, îi va avea alături la cea mai importantă competiție de atletism pe care țara noastră o găzduiește în premieră, Campionatele Europene pe Echipe, pe mama și tatăl ei, care vin să îi facă galerie.

Citește mai departe...
„Ţinutul Buzăului” va fi vizitat şi evaluat de experţii UNESCO

„Ţinutul Buzăului” va fi vizitat şi evaluat de experţii UNESCO

Evaluatorii vor ajunge în România la jumătatea lunii viitoare, mai exact pe 15 septembrie . Echipa este formată din doi experţi, unul din Grecia şi celălalt Olanda, iar vizita pe meleagurile buzoiene va dura patru zile.

Buzăul, primul judeţ care accesează fonduri din exerciţiul financiar 2021-2027, prin ADR Brăila!

Buzăul, primul judeţ care accesează fonduri din exerciţiul financiar 2021-2027, prin ADR Brăila!

200 de milioane de euro, pentru reabilitarea tronsonului Vintilă Vodă (Podu Muncii) – Lopătari (Plaiul Nucului), 203K

Şoseaua care leagă Buzăul de Prahova, aproape finalizată

Şoseaua care leagă Buzăul de Prahova, aproape finalizată

„Lucrările de modernizare a DJ 102C Cislău - Buda Crăciuneşti - Prahova sunt aproape de finalizare. Zona are multe de oferit, iar acesta este un prim pas pentru revitalizarea turistică. Peisajele ne încântă privirea, iar istoria locurilor de aici este fascinantă”,

Oameni frumoşi, iniţiative pe măsură!

Oameni frumoşi, iniţiative pe măsură!

“Un nou teritoriu prinde contur şi am convingerea că se va dezvolta armonios. Este vorba despre Plaiul Bâscilor, ce aduce la aceeaşi masă Siriul, Gura Teghii, Chiojdu, Nehoiu, Cătina, Pătârlagele, Calvini, Cislău, Vipereşti. Sunt onorat că am participat la lansarea acestui proiect, 

Thumbnail Lansată în 2018 de FRF şi cu un succes veritabil prin peste 10.000 de copii U13 participanţi la...
Thumbnail De obicei ma descurc binisor cu vorbele. Dar acum... Povestea marelui campion, provenind dintr-o familie...
Thumbnail În calitate de „Ambasador” al copiilor cu autism, acesta va participa pentru a doua oară la...
Thumbnail Un nou stadion, ultramodern, va fi construit în municipiul Buzău, după cum a anunţat preşedintele...
Thumbnail Program / rezultate / clasament

Local Breaking News

„Zilele Chişinăului”, eveniment inedit pentru buzoieni

La jumătatea săptămânii viitoare sunt programate manifestările unui eveniment inedit pentru buzoieni, totodată cu încărcătură emoţională aparte: pe 16 septembrie, Garda Naţională de la Alba Iulia va deschide evenimentul major Zilele Chişinăului La Buzău,

Citește mai departe...

DJST BUZĂU - COMUNICAT DE PRESĂ!

Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Buzău organizează în perioada 14 iunie – 26 noiembrie 2021, concursul local de proiecte de tineret 2021. Detalii suplimentare referitoare la concurs, inclusiv metodologia, se pot obţine de pe site-ul Ministerului Tineretului şi Sportului

Citește mai departe...

Publicitate

 

 

 

 

 

 

 
IMAGE
Ilie Stan, antrenorul Gloriei Buzău: “Am avut oferte, dar nu am vrut să plec”
Miercuri, 15 Aprilie 2020
Ilie Stan (52 de ani) a fost un antrenor curtat în ultimele luni. Principalul echipei SCM Gloria Buzău a avut oferte de la mai multe cluburi, din... MOD_GLOBALNEWS_READ_MORE_TITLE
IMAGE
Gloria, stop joc în acest sezon
Joi, 14 Mai 2020
- Primele șase echipe din Liga 2 merg în play-off cu punctele obținute în 24 de etape înjumătățite; - Echipele de pe locurile 7-18, printre... MOD_GLOBALNEWS_READ_MORE_TITLE
IMAGE
FRF a decis anularea competițiilor de copii și juniori
Vineri, 01 Mai 2020
Până să ia o decizie în privința continuării sau nu a campionatelor Liga 1, 2 și 3, Federația Română de Fotbal a decis, miercuri, 29... MOD_GLOBALNEWS_READ_MORE_TITLE
IMAGE
,,Sunt pe viaţă fanul tău!”, imnul Gloriei Buzău (versuri)
Sâmbătă, 04 Mai 2019
Imnul SCM Gloria Buzău a fost lansat oficial în cadrul unei conferinţe de presă, susţinută la sediul clubului din Crâng. Prezenţi au fost –... MOD_GLOBALNEWS_READ_MORE_TITLE
IMAGE
Luceafărul Buzău, la a treia promovare în Liga I la futsal!
Luni, 01 Iunie 2020
Futsalul a devenit foarte popular la Buzău în ultimii ani. Sala Sporturilor „Romeo Iamandi” nu e doar fieful echipelor de hadbal de primă... MOD_GLOBALNEWS_READ_MORE_TITLE