LPS-iştii lui Damir, aventură de neuitat la Bilbao

Debutul de an a adus o frumoasă surpriză pentru tinerii fotbalişti legitimaţi la Liceul cu Program Sportiv din Buzău şi născuţi în anul 2004. Cu sprijinul Consiliului Judeţean, şi în virtutea relaţiilor foarte bune de colaborare dintre

 această instituţie şi cea din Bilbao, o delegaţie de sportivi buzoieni a fost invitată să participe la un turneu de fotbal, şi totodată să ia contact cu realităţile fotbalului mare, într-un oraş care trăieşte, simte şi respiră fotbal, la cel mai înalt nivel.

Astfel, la numai patru zile de la intrarea în noul an, Costin Râpeanu, Theo Enache, Gabriel Ciurea, Marius Albu, Robert Manea, Darius Mihăilă (care şi-a serbat şi ziua de naştere), Elvis Lupu, Cristinel Lemnaru şi Andrei Boboc, însoţiţi de profesorul Ionuţ Damir, s-au aventurat într-o expediţie care le va rămâne mult timp întipărită în memorie. Trebuie spus că delegaţia buzoiană a fost permanent însoţită la vizitele oficiale şi la turneu de preşedintele Petre Emanoil Neagu şi directorul economic Liviu Ciolan, dar şi de reprezentanţi ai autorităţilor locale din ţara Bascilor, românii rănânând foarte plăcut impresionaţi de ospitalitatea acestora, cu un plus pentru consului Marian Popescu. 

Programul echipei a fost de asemenea unul flexibil, care a îmbinat vizite la tot felul de instituţii cu program de voie. Astfel, chiar a doua zi după ce au ajuns, tinerii fotbalişti au vizitat Târgul pentru copii şi au luat parte la câteva dintre evenimentele organizate de Primăria din Bilbao cu ocazia celebrării Regilor – o sărbătoare spaniolă dedicată copiilor. Nici un prilej mai bun pentru a vizita frumosul oraş Bilbao decât o zi de duminică, mai ales că a doua aceştia debutau şi în competiţia de fotbal propriu-zisă.

La startul turneului s-au aliniat patru echipe, alături de LPS Buzău, care a evoluat sub titulatura România A,  au mai concurat o echipă de jucători români care locuiesc în Bilbao (România B) , şi două formaţii autohtone. S-a jucat în sistem turneu, în formula 6 +1. Cu două victorii la scor de neprezentare şi un success la limită, fotbaliştii buzoieni au câştigat turneul de fotbal şi au lăsat o impresie mai mult decât plăcută.

Cum la fel de plăcută a fost, cu siguranţă, şi vizita la  “Catedrala“ fotbalului basc. Este vorba despre stadionul “San Mames”, care găzduieşte meciurile de pe teren propriu ale echipei Athletic Bilbao. Dată în folosinţă în 2013, la un secol de la construcţia vechiului stadion, arena din capitala Ţării Bascilor este cu siguranţă una dintre cele mai modern, utilată cu facilităţi dintre cele mai moderne. Puştii buzoieni au avut ocazia de a admira vestiarele, tribunele, sala de conferinţe şi toate celelalte locaţii din stadion, care cu siguranţă i-au impresionat peste măsură. Singurul regret a fost că echipa locală de fotbal a avut meci în deplasare, astfel că nu au avut ocazia de a asista pe viu la un duel din Primera. S-au mai bucurat puţin când au aflat că Athletic au învins într-o deplasare grea, la Celta de Vigo, mai ales că situaţia în clasament nu este deloc una bună pentru echipa-simbol a regiunii. Nu trebuie trecută cu vederea nici prezenţa fotbalistului Cristian Ganea, transferat de la echipa lui Hagi la Athletic Bilbao, care a venit la faţa locului şi a ajutat tinerii buzoieni să s efamiliarizeze mai bine cu stadionul şi tot ce ţine de acesta.

Cu o zi înainte de revenirea în ţară, delegaţia buzoiană a vizitat şi Consulatul General al României la Bilbao. Şi aici invitaţii au fost primiţi excelent, cu multă căldură şi ospitalitate, altfel calităţi specific acelei regiuni geografice.

Concluziile au fost trase de profesorul Ionuţ Damir, antrenorul selcţionatei LPS Buzău deplasate la turneu, căruia îi mulţumim pentru amabilitatea şi promptitudinea cu care ne-a pus la dispoziţie informaţiile şi detaliile necesare redactării acestui material. Antrenorul buzoian ne-a declarat următoarele:

În primul rând vreau sa le mulţumesc personal şi în numele copiilor autorităţilor buzoiene pentru această oportunitate oferită mie şi copiilor,  de a trăi această experienţă de neuitat. Aici mă refer la domnul Preşedinte Neagu şi la domnul Director Liviu Ciolan, de la CJ Buzău. De asemenea vreau să remarc căldura şi dragostea cu care am fost primiţi aici la Bilbao de către domnul Consul Marian Popescu, cu toţii fiind trataţi foarte bine. Am avut parte de condiţii foarte bune de cazare şi pregătire. Promtitudinea, modestia şi amabilitatea jucătorului român Cristi Ganea, care a petrecut o zi cu noi, sunt de asemenea câteva elemente care au impresionat. Fotbalistul le-a răspuns copiilor la întrebări şi le a oferit sfaturi utile în ceea ce priveşte cariera de jucător profesionist, ceea ce sper să devină şi ei, în cel mai scurt timp”.

Buzoienii au revenit acasă cu trofeul turneului şi cu sute de amintiri dintre cele mai frumoase. Pentrun unii, poate aceasta va rămâne cea mai frumoasă imagine a scurtei lor cariere de fotbalişti. Alţii, probabil că se vor mai întâlni cu astfel de oprtunităţi.Dar oricum ar fi, o săptămână trăită în zona fotbalului adevărat, de cel mai înalt nivel, va marca cu siguranţă adolescenţa acestor tineri de perspectivă. Şi le va da , poate, mai mult elan în demersul de a deveni sportivi de performanţă. Şi le va oferi, de asemenea, subiecte de discuţie pentru o lungă perioadă de timp.

(Foto: facebook / Articol: Florian NECULAI)

Atletism

Sprintera buzoiană Marina Andreea Baboi a debutat fulminanat în sezonul indoor 2019 reuşind să facă spectacol la prima participare la Campionatul Naţional Universitar de atletism de sală, competiţie organizată de Universitatea “Vasile Alecsandri”

Citește mai departe...
„CUPA SATELOR” a demarat şi la Buzău

„CUPA SATELOR” a demarat şi la Buzău

Dedicată copiilor U13 din satele şi comunele României, competiţia care a debutat pe 1 octombrie este organizată de Federaţia Română de Fotbal prin Asociaţiile Judeţene de Fotbal, în parteneriat cu Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.

COPIII “GENERALULUI”, ÎN FAZA PE JUDEŢ

COPIII “GENERALULUI”, ÎN FAZA PE JUDEŢ

O nouă etapă din competiţia “Cupa Satelor“ s-a desfăşurat vineri, pe terenul de la Merei. Dacă în prima grupă echipa din Valea Râmnicului câştigase grupa E şi implicit calificarea la faza judeţeană, de acesată dată elevii profesorului Claudiu Ionescu au fost cei care au triumfat.

 

Thumbnail Sărbătoare mare, pe 18 decembrie, în Sala Sporturilor din Râmnicu Sărat. Cu mic, cu mare, începând de la...
Thumbnail Pauza dintre tur şi retur a prilejuit un motiv de sărbătoare pentru majoritatea echipelor de...
Thumbnail Tradiţionalul banchet de final a primii jumătăţi a campionatului reprezintă un moment deosebit, de bucurie şi...
Thumbnail Prezenţă buzoiană la Campionatul Mondial de fotbal feminin care va avea loc anul viitor (7 iunie – 7...
Thumbnail Buzăul este în continuă schimbare, indiferent că vorbim din punct de vedere economic, social,...

Local Breaking News

Facturi mai ieftine de la Compania de Apă

Începând cu 1 ianuarie 2019, cota de TVA pentru serviciile de canalizare operate de Compania de Apă S.A. Buzău scade de la 19% la 9%. În consecinţă, preţul/tariful combinat de apă/canalizare-epurare a scăzut de la 8,15 lei la 7,89 lei.

Citește mai departe...

Publicitate

 

 

 

 

 

 

 
IMAGE
Ion Viorel, reconfirmat în funcţia de... blatist
Marți, 29 Ianuarie 2019
După cum se ştie, fostul antrenor al defunctei FC Gloria Buzău, Viorel Ion, a fost suspendat din sport pentru doi ani pentru trucarea unor meciuri... MOD_GLOBALNEWS_READ_MORE_TITLE
IMAGE
„Cocalar de Buzău”, o marcă a fotbalului buzoian recunoscută de TAS
Joi, 12 Octombrie 2017
Buzăul s-a instalat definitiv pe lista ruşinii, după ce de curând Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne, în Elveţia, a dat un... MOD_GLOBALNEWS_READ_MORE_TITLE
IMAGE
Fostul jucător al Gloriei Buzău, George Timiş, cel mai tânăr locotenent de Miliţie
Vineri, 08 Septembrie 2017
Probabil puţini cunosc faptul că la vârsta de 19 ani fostul jucător al Gloriei Buzău, George Timiş, devenea cel mai tânăr locotenent de... MOD_GLOBALNEWS_READ_MORE_TITLE
IMAGE
„Eu cred că Dumnezeu le-a aşezat aşa cum a trebuit”
Luni, 14 Ianuarie 2019
Lideră în seria I - SCM Gloria Buzău s-a reunit săptămâna trecută în vederea pregătirii sezonului de primăvară. Fără înfrângere în... MOD_GLOBALNEWS_READ_MORE_TITLE
IMAGE
Marina Baboi şi Ovidiu Ionescu, sportivii anului la SCM Gloria Buzău! Handbalul feminin, cea mai...
Vineri, 28 Decembrie 2018
Sportul buzoian a cunoscut în 2018 un adevărat moment de cotitură, bifând unul dintre cei mai buni ani din istoria recentă. Acest lucru n-ar... MOD_GLOBALNEWS_READ_MORE_TITLE